Hlavní obsah

Hyundai bude v ČR vyrábět nový typ vozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Ministr průmyslu Milan Urban a viceprezident firmy Hyundai Kim Dong-Jin, který je nyní pověřen vedením společnosti, podepsali ve čtvrtek v jihokorejském Soulu smlouvu o stavbě továrny v Nošovicích. Smlouvu za českou stranu podepsali také hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský a generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda.

Článek

"V nošovické automobilce se bude vyrábět zcela nový typ vozu vyvinutý pro evropský trh. Bližší parametry však nyní nelze sdělit, " řekl hejtman Tošenovský.

Hejtman dodal: "Jsem velice rád, že korejská strana potvrdila původní dohodnutý harmonogram výstavby a že tím nedojde k žádným časovým posunům, tzn. dokončení výstavby závodu v roce 2008, zahájení sériové výroby začně nejpozději na počátku roku 2009. Továrna má vyrábět předpokládaných 300 tis. ks vozů ročně a zaměstnat více než 3 000 zaměstnanců. "

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek řekl: "Děkuji všem, kteří se na vyjednání této významné investice podíleli, tedy především představitelům ministerstva průmyslu a pracovníkům CzechInvestu. Považuji podpis smlouvy s Hyundai za největší úspěch vlády, které předsedám. Pro celou Českou republiku je to více než dobrá zpráva."

"Abychom vyvrátili všechny spekulace, považujeme za správné zveřejnit dojednanou investiční smlouvu. Všichni zájemci ji naleznou na našich webových stránkách," řekl ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda. "Od čtvrtka také spouštíme databázi, do níž se mohou registrovat české firmy, které by chtěly s automobilkou spolupracovat a stát se jejími dodavateli," dodal Hruda.

Celé znění smlouvy najdete zde.

Továrna musí stát nejpozději do konce roku 2007

Automobilka teď musí požádat o investiční pobídky, které bude posuzovat ministerstvo průmyslu, práce, financí a životního prostředí, ale také antimonopolní úřad a Evropská komise.

Podle mluvčí vlády Lucie Orgoníkové díky pevné vyjednávací pozici vlády nebyl text smlouvy změněn. Výstavba závodu Hyundai tak bude probíhat přesně podle harmonogramu a podmínek. V automobilce tak bude při plné kapacitě výroby 300 tisíc automobilů a 600 tisíc převodovek v roce 2010 zaměstnáno tři a půl tisíce lidí. [celá zpráva]

Hyundai investuje v České republice nejprve 21 mld. Kč. Postupem doby se částka vyšplhá až na jednu miliardu eur (asi 28 miliard Kč). [celá zpráva]

Podle schválené smlouvy musí Hyundai zahájit stavbu továrny do tří měsíců od vydání stavebního povolení, nejpozději však do konce roku 2007. Čeští představitelé tvrdí, že stavba začne podle harmonogramu v září 2006, ale mluvčí automobilky řekl, že vlastní výstavba nošovického závodu bude odložena do návratu nyní zadržovaného šéfa společnosti Čonga Mong-kua.

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte

Šéf Hyundai je ve vězení

Ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) v úterý popřel spekulace korejské agentury Jonhap, že zahájení výstavby nové továrny automobilky Hyundai v severomoravských Nošovicích se odkládá na neurčito, tvrdí, že byl odložen pouze slavnostní ceremoniál. [celá zpráva]

Ministr průmyslu Milan Urban ještě ve čtvrtek po podpisu smlouvy řekl, že se neobává, že by policejní vyšetřování šéfa jihokorejské automobilky Hyundai mohlo zpozdit stavbu nové továrny. Pokud by Hyundai nedodržela dohodnuté termíny, mohlo by Česko podle Urbana od smlouvy s Hyundai odstoupit a automobilka by musela vrátit investiční pobídky a zóna by byla nabídnuta jinému investorovi.

Kolem investice Hyundai panovaly obavy v souvislosti s obžalobou a zatčením šéfa Hyundai kvůli podezření z korupce. [celá zpráva]

Kvůli vyšetřování čelních představitelů mateřské Hyundai Motor odloží také jihokorejská automobilka Kia Motors na neurčito výstavbu továrny v USA v hodnotě 1,2 miliardy dolarů.

Práce na výstavbě jsou v plném proudu

Podle mluvčí Moravskoslezského kraje Šárky Swiderové jsou práce na výstavbě zóny v plném proudu. Momentálně se realizují přeložky inženýrských sítí mimo území zhruba 270hektarové zóny. Práce provádí firma Tchas, která začala s vyváděním vodovodů.

Počet pracovních míst, která automobilka Hyundai v Nošovicích vytvoří:
rokpočet
200618
2007947
2008974
2009827
2010748
Zdroj: Moravskoslezský kraj

V červnu jsou v plánu demolice asi 20 vykoupených domů, svoz ornice a podornice pak začne v červenci, skončit by měl v září. Nyní výběrová komise rozhoduje, která firma, srovná nošovické domy se zemí. Zájem o tyto práce projevilo 12 firem. Rovněž se stěhují ze zóny poslední vlastníci domů.

ČR se ve smlouvě zavazuje poskytnout automobilce tyto investiční pobídky:

  • slevu na dani z příjmů právnických osob až po dobu 10 let ve výši 1,3 miliardy korun
  • podporu ve výši 200 000 Kč na jedno pracovní místo, celkem asi 600 miliónů korun
  • hmotnou podporu na školení a rekvalifikace zaměstnanců ve výši 35 procent nákladů na školení, maximálně však 348,5 miliónu korun
  • slevu z ceny pozemku ve výši 370 korun/m , tj. asi 740 miliónů korun
  • poskytnout přímé dotace ve výši 1,5 miliardy korun při investici 23,2 miliardy korun, maximální podpora může činit 2,4 miliardy korun při investici 32 miliard korun.
  • snížené zdanění asi o 17,8 procenta formou daňových prázdnin
  • vybudovat 5m vysoký protihlukový val kolem průmyslové zóny a zaplatit dvě třetiny nákladů na případné další zvýšení tohoto valu nebo poskytnout 100 miliónů korun dotace Hyudnai, která val vybuduje sama

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám