Hlavní obsah

Milice v Somálsku vyhnala z nemocnice část pacientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠU

Nemocnici v somálském Mogadišu, kde se už několik týdnu bojuje, obsadila v pondělí odpoledne milice sekulárního hnutí Aliance proti terorismu. Vyhnala desítky raněných. Potvrdil to Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK).

Článek

"Viděli jsme ozbrojené bojovníky, jak vstupují do nemocnice a zaujímají pozice na střeše," uvedla Pascal Hunt z MVČK. Ten bojovníky vyzval, aby opustili budovu a nechali zdravotníky ošetřovat raněné. Velitel milicí ale sdělil, že jeho cílem je "chránit nemocnici před islámskými milicemi, které by mohly zabránit lidem, aby dostali pomoc".

"Jakýkoliv úmyslný pokus bránit zraněným nebo civilistům, aby dostali pomoc a získali ochranu během bojů ve městě, v sobě může zahrnovat prvky válečných zločinů," uvedl Eric Laroche z MVČK.

V nemocnici bylo v pondělí na 120 pacientů, šedesát z nich odvedli rodinní příslušníci, další nakonec mohli v nemocnici zůstat i s několika příslušníky Červeného kříže. Situace však zůstává napjatá.

V posledních bojích bylo zabito na dvě stě lidí a mnohem více zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám