Hlavní obsah

Írán je připraven jednat s EU o jaderném programu a zbrzdí jej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán v úterý oznámil, že bude bez podmínek pokračovat v jednáních o svém jaderném programu se třemi evropskými zeměmi - Británií, Německém a Francii. Spojené státy opět obvinil ze "špatných způsobů".

Článek

"Írán je připraven kladně odpovědět na nabídku obnovení rozhovorů o íránském jaderném programu obohacování uranu bez jakýchkoli podmínek," uvedl íránský ministr zahraničí Manučehr Mottaki. "Rád bych oznámil, že jsem připraveni zahájit jednání s trojicí zemí EU okamžitě," dodal ještě Mottaki na závěr dvoudenního jednání ministrů zahraničí v Malajsii.

Dodal ale, že Teherán stále hledá podporu pro to, aby mohl uran obohacovat, ale řekl, že nevylučuje zpomalení spuštěného programu obohacování jaderného paliva. "Počet centrifug které budeme používat, závisí na to budoucím směru jednání a může být prodiskutováno s dalšími stranami aby jednání vedla k výsledků,"

Podle listu New York Times dokonce Írán už začal omezovat svůj program obohacování uranu. Odvolal se na informace nejmenovaných diplomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám