Hlavní obsah

Itálie začne stahovat vojáky z Iráku ještě v létě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Stažení italských vojáků z Iráku bude jedním z prvních kroků, k nimž přistoupí nový kabinet levého středu premiéra Romana Prodiho. Vyplývá to z prohlášení, které v pátek vláda vydala.

Článek

"V souvislosti s prověřováním reálné finanční situace země se vláda rozhodla rozpracovat opatření, která lze realizovat bez dalších výdajů," konstatuje dokument určený oběma komorám italského parlamentu. Upřesňuje, že na programu příští schůze předsednictva vlády je "kalendář stahování italských jednotek z Iráku a financování mírových misí".

K otázce stahování Italů z Iráku se v pátek sešel premiér Prodi se šéfem diplomacie Massimem D´Alemou a s ministrem obrany Arturem Parisim. Ze schůzky sice nevzešlo žádné prohlášení, z některých náznaků ale lze usuzovat, že odchod italských jednotek by mohl přijít na řadu ještě letos v létě.

Prodiho vláda tak přikročila k naplňování svých předcházejících ujištění, že hodlá kontingent stáhnout z mezinárodních sil v Iráku co nejdříve. Jednotky vyslal do Iráku v roce 2003 navzdory odporu veřejnosti své země přecházející kabinet pravicového premiéra Silvia Berlusconiho, rozhodného spojence amerického tažení proti tehdejšímu režimu iráckého prezidenta Saddáma Husajna.

Berlusconi sice před pár měsíci pod domácím tlakem slíbil, že vojáky stáhne do konce roku, v realizaci mu ale zabránila prohra v dubnových parlamentních volbách. Původně měla Itálie v Iráku tři tisíce vojáků, nyní jich na jihu této země operuje asi 2600.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám