Hlavní obsah

Katolické Polsko se dočkalo, přiletěl papež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Do Polska ve čtvrtek přiletěl na návštěvu papež Benedikt XVI. Během čtyřdenní cesty zavítá do míst, která jsou nějak zvlášť spojena s jeho loni zesnulým předchůdcem Janem Pavlem II. Před večerní ekumenickou modlitbou se papež setkal s polským prezidentem Lechem Kaczyňským. Nejprve spolu hovořili zhruba dvacet minut "mezi čtyřma očima", po modlitbě se přidala i prezidentova rodina.

Článek

Letadlo s hlavou katolické církve dosedlo krátce před jedenáctou dodpoledne na varšavské vojenské letiště. Po slavnostním uvítání Benedikta XVI. čekala projížďka polskou metropolí proskleným papamobilem.

Papež se ve Varšavě setká s představiteli katolické církve a s polskými politiky. Na pátek se na jednom z náměstí chystá mše, na kterou by mělo přijít až 100 000 lidí. Polské děti kvůli papežově návštěvě dostaly mimořádný den volna a zavřeno bude i na úřadech.

Kromě Varšavy papež během dalších dnů přijede například do jihopolského Krakova, známého poutního místa v Čenstochové a do Wadowic, rodného města Jana Pavla II. Velký význam zástupci katolické církve připisují návštěvě bývalého nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Zakryté bilboardy s ženskými stehny

Kvůli návštěvě papeže Benedikta XVI. zmizely z bulvárních deníků fotografie nahých dívek. Z varšavských ulic zmizely i plakáty kosmetické firmy, které k propagaci výrobku proti celulitidě používala záběr ženského stehna. "Po dobu papežovy návštěvy zacloníme naše billboardy," řekl novinářům zástupce firmy.

Nepodařilo se však zastínit plakát k filmu Šifra mistra Leonarda. "Plakáty na trase, kterou pojede Benedikt XVI., jsou čistou provokací," uvedl kněz Wieslaw Nieweglowski z výboru připravujícího papežovu cestu. Distributor ale výzvy k odstranění poutačů neuposlechl. "Reklamní kampaň bude pokračovat a kvůli papežově návštěvě ji nehodláme měnit," uvedl Piotr Pytel.

Papež byl povinně v Hitlerjugend

Joseph Ratzinger (občanské jméno Benedikta XVI.) byl jako dítě členem nacistické mládežnické organizace Hitlerjugend. Narodil se v bavorském Marktl am Inn v náboženské patriotické rodině. Jeho otec, policista, byl rozhodný odpůrce nacistického režimu, v roce 1941 ale začalo být členství v Hitlerjugend povinné.

Návštěva Polska je teprve druhou zahraniční cestou nového papeže. Poprvé se Benedikt XVI. vydal do zahraničí loni v srpnu, když zavítal do rodného Německa. V Kolíně nad Rýnem se zúčastnil Světového dne mládeže. Pro silně katolické Polsko je papežova návštěva přinejmenším událostí roku a na mše s ním se chystají milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám