Hlavní obsah

Ve Švédsku ukradli další Munchův obraz

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Ze statku nedaleko švédského města Lund v úterý večer někdo uloupil obraz norského klasika moderního umění Edvarda Muncha. Vyloupený objekt byl v době loupeže prázdný, neboť jej majitel využívá pouze jako prázdninové sídlo, informovala švédská agentura TT.

Článek

Název obrazu agentura neuvedla, ale údajně představoval motiv "jedné bílé a jedné černé osoby před zeleně žhnoucím pozadím". Policie hodnotu díla předběžně odhadla na nejméně milión švédských korun (více než tři milióny korun).

V roce 2004 uloupili za bílého dne maskovaní lupiči slavná Munchova díla Křik a Madona z Munchova muzea v Oslu. [celá zpráva]

Plátna se dosud nepodařilo najít, ale prokuratura obvinila šest lidí a tři už soud poslal do vězení. Hodnota jejich lupu se pohybuje kolem 100 miliónů dolarů (zhruba dvě a půl miliardy korun).

Letos v únoru u aukční firmy Sotheby's v Londýně prodal norský rejdař Fred Olsen (77) jednu z největších soukromých kolekcí Munchů za 700 miliónů korun. Jeden z jeho argumentů zněl, že se bojí, aby ho o obrazy neokradl gang specializující se na tohoto malíře.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukradené Munchovy obrazy nebyly pojištěny

Mistrovská díla norského malíře Edvarda Muncha Křik a Madonna, která v neděli z Munchova muzea v Oslu ukradli neznámí pachatelé, nebyla pojištěna proti...

Výběr článků

Načítám