Hlavní obsah

Policie věří, že Munchovy obrazy jsou stále v Oslu

– OSLO

Policie v norském Oslu věří, že zloději, kteří z muzea ukradli dva obrazy Evarda Muncha, jsou stále ve městě nebo v jeho blízkosti. Zároveň však přiznala, že stopy po dvou lupičích a jejich řidiči jsou mlhavé. Obrazy Křik a Madonna byly ukradeny v neděli za bílého dnez Munchova muzea.

Článek

Bezpečnostní kamery v muzeu byly v době loupeže v provozu, avšak snímky pořízené z videozáznamu jsou nevalné kvality, pro policejní vyšetřování nepoužitelné. Záběry zachycují příchod i odchod zlodějů z muzea. Kvalitativně stejně jsou na tom i fotografie svědků. Podle policejního důstojníka Ivera Stensruda se rovněž nedají použít.

Ředitel muzea Gunnar Soerensen v pondělí na lupiče apeloval, aby se k ukradeným mistrovým dílům chovali s největší opatrností. Představitelé muzea se totiž obávají jejich poškození, neboť zloději obrazy zbavili rámů, které krátce po loupeži nalezla policie nedaleko muzea na ulici.

Policie doufá, že více informací se jí podaří získat z dalších bezpečnostních kamer, které jsou instalovány na ulicích. Věří, že na nich bude zachycen černý vůz audi, kterým zloději z místa činu unikli. Automobil policie nalezla v neděli večer.

Bývalý šéf speciálního oddělení britského Scotland Yardu Charles Hill řekl, že zloději jsou jako lovci prémií. Naléhavě vyzval muzeum, aby za žádnou cenu neplatilo případně požadované výkupné. "Není zde žádný trh," uvedl s odkazem na jedinečnost Munchových děl. "Tito hoši obrazy ukradli jako trofeje a teď nevědí co s nimi," domnívá se Hill.

Reklama

Související články

Ukradené Munchovy obrazy nebyly pojištěny

Mistrovská díla norského malíře Edvarda Muncha Křik a Madonna, která v neděli z Munchova muzea v Oslu ukradli neznámí pachatelé, nebyla pojištěna proti...

Výběr článků

Načítám