Hlavní obsah

Mohutný požár na letišti v Istanbulu, tři zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

Mohutný požár zachvátil ve středu po půl třetí odpoledne nákladový prostor istanbulského mezinárodního letiště. Letecký provoz ale oheň nezastavil. Příčina požáru není zatím jasná. Podle prvních zpráv se zranili tři lidé. Večer se k požáru podle agentury AFP přihlásili kurdští separatisté bojující proti turecké ústřední vládě.

Článek

Hořet začal terminál C, který je určen pro odbavení pasažérů malých leteckých společností. Letiště v Istanbulu je vůbec největší v Turecku.

Záběry, které přinesly místní televizní stanice, zachytily sloup hustého černého dýmu stoupajícího do výšky několika desítek metrů. Oheň vyvolal na letišti paniku a úřady z blízkých terminálů evakuovaly několik tisíc cestujících. Poblíž ohniska požáru se navíc nachází hangár s vojenskými letadly.

Oheň se hasičům kolem páté hodiny středoevropského času podařilo dostat pod kontrolu.

K požáru se večer přihlásila kurdská ozbrojená skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). V elektronickém poselství zaslaném prokurdské agentuře Firat operující v západní Evropě skupina označila požár za "sabotáž, která je odpovědí na politiku masakrů, v níž turecký stát pokračuje vůči Kurdům". TAK rovněž zdůraznila, že její akce budou pokračovat, "dokud turecký stát bude vůči Kurdům uplatňovat vyhlazovací politiku", cituje z poselství AFP.

Pasažéry odbavovali ručně

Mluvčí letiště potvrdil, že oheň zničil elektronický odbavovací systém letiště. V odbavovaní se ale pokračuje ručně. K přerušení provozu údajně nedošlo proto, že oheň je dostatečně daleko od přistávacích drah.

Televizní stanice CNN-Türk informovala o několika explozích a jako první pravděpodobnou příčinu požáru uvedla výbuch chemikálií. Nyní to však vypadá, že za požár může závada na elektroinstalaci. Oheň se pak rozšířil dál i do míst, kde bylo uskladněno palivo.

Hasiči s ohněm bojují. Hasí se i vodou shazovanou z hydroplánů. Letadla zaparkovaná nedaleko hořícího skladu se podařilo odtáhnout stranou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám