Hlavní obsah

Šifra vadí Ecovi i novodobé inkvizici, v Itálii ji spálili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Málo tolerance pro dílo svého amerického kolegy Dana Browna má úspěšný italský spisovatel Umberto Eco. Podle deníku La Repubblica Eco (74, například Jméno růže) autora světového bestselleru Šifra mistra Leonarda (Da Vinciho kód) naprosto nesnáší.

Článek

"Je to intrikán, který šíří nepravdivé informace a obohacuje se odpadovým materiálem," cituje list italského spisovatele, který rozhodně odmítl pozvání toskánské obce Vinci k setkání s Brownem. "Pojedu do Vinci při jiné příležitosti, až tam bude nějaký skutečný spisovatel," prohlásil údajně Eco.

Kniha i film vycházejí z předpokladu, že Ježíš Kristus měl s Máří Magdalenou dítě, jehož potomci dosud žijí. Mnozí křesťané považují tuto fikci za urážku své víry.

Šifra mistra Leonarda vzplála na hranici

Z popudu dvou radních italského města Ceccano v kraji Lazio se v neděli na náměstí této obce asi 100 kilometrů od Říma konalo veřejné pálení Brownovy knihy, jejíž filmová verze v těchto dnech přichází do kin po celém světě. Radní Massimo Ruspandini a Stefano Gizzi však byli téměř jedinými "inkvizitory", naopak proti hrstce jejich stoupenců stála asi stovka lidí, kteří vyjadřovali s akcí nesouhlas.

"Křesťané musejí důrazně a přesvědčivě reagovat na strašlivý útok proti nejsvětější osobě Ježíše Krista," uvedl občanský výbor, v jehož čele stojí křesťanskodemokratičtí a konzervativní radní města.

Došlo k menším potyčkám a létala rajčata, protivníci se častovali výkřiky "fašisti" respektive "komunisti", ale incident se obešel bez vážnějších následků. Iniciátoři akce tvrdili, že "musí bránit Ježíše", starosta města Antonio Ciottoli však akci označil za odsouzeníhodnou a řekl, že se za ni stydí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám