Hlavní obsah

Slovenští policisté zranili českého reprezentanta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Při sobotním zásahu speciální jednotky slovenské policie v Piešťanech byl zraněn český reprezentant ve volejbalu Marek Novotný. Informuje o tom úterní vydání slovenského deníku SME, podle něhož provedli policisté razii v jednom nočním klubu, kde seděl také Novotný s kamarády a se svým bratrem Martinem.

Článek

"Seděli jsme na dvoře, když krátce po jedné hodině vtrhla do podniku speciální jednotka v kuklách. Jeden z policistů přikázal Markovi, aby položil sklenici s pivem. Když to zopakoval ještě jednou, Marek už chtěl položit sklenici, ale policista mu ji vykopl z rukou. Sklenice se rozbila a zranila Martina na ústech," líčil situaci bratr českého reprezentanta. Na zákrok speciální jednotky podali bratři stížnost. "Zákrok byl absolutně nepřiměřený. Jen proto, že pil pivo, nemají právo ho takhle napadnout," domnívá se Martin Novotný.

Mluvčí policie Mária Kredátusová však opisuje situaci jinak: "Host nereagoval ani na čtvrtou výzvu policistu a nadále držel sklenici v rukou. Když s ní udělal pohyb směrem k policistovi, ten sklenici odrazil rukou."  Podle mluvčí Novotný spáchal přestupek, protože neuposlechl výzvy policisty. "Byl pod vlivem alkoholu a byl značně agresivní," dodala Kredátusová. Podle mluvčí stížnost prověří odbor kontroly místní policie. "Zásah byl součástí preventivně - bezpečnostní akce zaměřené na odhalování závažné trestní činnosti a extremismu," konstatovala Kredátusová. 

Brutální zásah policie

Další host podniku Róbert Svitana rovněž tvrdil, že zákrok speciální jednotky byl "nehorázný". Svitana se policisty pouze zeptal, proč má dát ruce na stůl a vzápětí už ležel na zemi. "Jeden z nich mi klečel na krku a tiskl mi ústa k zemi. K tomu stále křičel, abych držel hubu. Vzápětí mě odvezli na policii bez uvedení důvodu. Navrhuji, aby ministerstvo vnitra vydalo příručku, jak se má člověk chovat při zásahu speciální jednotky," uvedl Svitana.

Pobouření neskrýval ani majitel podniku: "Setkávají se zde pankáči, rockeři a nezávislá scéna. Před několika měsíci nás napadli skinheadi. Tehdy se policisté jen dívali."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám