Hlavní obsah

Hamás pašoval zbraně přes Jordánsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMMÁN

Jordánské bezpečnostní síly zatkly 19. dubna 20 členů palestinského vládního hnutí Hamás, kteří pašovali zbraně. Oznámil to ve středu mluvčí jordánské vlády Násir Džavdí. Skupina se podle něj pokoušela verbovat "dobrovolníky z palestinských oblastí, pro výcvik v Sýrii a Íránu" a také údajně plánovala útoky proti jordánským zpravodajcům.

Článek

Džavdí informoval, že se s jordánskými představiteli sešli i palestinští zpravodajci, vedení velitelem rozvědky Tárikem abú Radžábem, kteří probírali důkazy o podílu členů Hamásu na akci. "My jsme ukázali palestinské delegaci jasné důkazy o podílu členů Hamásu na pašování zbraní, jejich skladování a pokusech zaútočit na civilní a vojenské představitele v Jordánsku," řekl.

Džavdí už dříve uvedl, že vysoký představitel Hamásu v syrském Damašku plánoval útoky proti jordánským zpravodajcům. Nyní dodal, že mezi zabavenými zbraněmi byly raketové opalovací systémy vyrobené v Íránu. "Objevili jsme nové zbraně a pátráme po dalších," sdělil.

Kvůli aféře v dubnu odložil cestu do Jordánska palestinský ministr zahraničí. O problému jednal předseda samosprávy Mahmúd Abbás, který není členem Hamásu. Dohodl, že aféru bude šetřit společná palestinsko-jordánská komise, ale Hamás se na její práci nebude podílet.

Hamás popřel jakoukoli vinu už na konci dubna, když Jordánsko tuto militantní palestinskou skupinu prvně obvinilo z pašování zbraní. Hnutí uvedlo, že by se měly uskutečnit přímá jednání mezi jordánskou vládou a exilovými vůdci Hamásu.

Jordánsko v dubnu oznámilo, že na jeho území byly objeveny skrýše munice, která patřila Hamásu a do Jordánska byla propašována přes Sýrii, kde sídlí exilové vedení Hamásu. Později úřady informovaly o zatčení skupiny, která plánovala útoky na jordánské představitele podle pokynů syrského vedení skupiny. Přípravy byly údajně téměř dokončeny. Tehdy Ammán neuváděl, kolik Palestinců bylo zatčeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám