Hlavní obsah

USA prý dají deset miliónů na léky pro Palestinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

USA údajně uvolní deset miliónů dolarů (222 miliónů korun) na zdravotnický materiál a léky pro Palestince. O možnostech obnovení pomoci Palestině jednají v New Yorku zástupci USA, EU, Ruska a OSN. Přísun peněz do Palestiny se zastavil potom, co tamní vládu převzalo radikální hnutí Hamás.

Článek

"Dnes ministryně (zahraničí USA Condoleezza) Riceová oznámí, že USA dají deset miliónů dolarů na léky a zdravotnický materiál" pro Palestince, uvedl v úterý nejmenovaný vysoký zdroj z ministerstva zahraničí USA. Část bude prý Palestincům předávána od středy skrze neziskové organizace. Zbytek se do země dostane prostřednictvím Dětského fondu OSN (UNICEF) a dalších institucí.

Palestinská vláda zformovaná hnutím Hamás je v tíživé finanční situaci. EU, která byla pro Palestince hlavním finančním dárcem, podmínila obnovení pomoci splněním tří podmínek - uznáním Izraele, zřeknutím se násilí a přihlášením se k dosavadním dohodám uzavřeným v rámci mírového procesu. Hamás to zatím rozhodně odmítá.

Evropská komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová před několika dny uvedla, že se připravuje mechanismus obnovení pomoci. Jednat by se o něm mělo právě na úterním setkání. Ferrerová-Waldnerová také vyzvala Izrael, aby odblokoval fondy, které obvykle poskytoval palestinské samosprávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám