Hlavní obsah

Hráze na Dunaji v Rumunsku se hroutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Kvůli povodním evakuovali v Rumunsku už 7000 lidí. Posledních patnáct set bylo v pondělí odvezeno z nejohroženějších oblastí v župě Dolj, kde se u obcí Bistreú a Dabuleni ráno protrhla hráz v délce dvaceti metrů. Evakuace však může čekat další lidi, neboť povodňová vlna se blíží k deltě Dunaje.

Článek

V hrázi u obce Bistreú se objevily malé trhliny už v předešlých dnech, ale vojáci a dobrovolníci ji v sobotu zpevnili. Ráno hráz nevydržela a voda se dostala až k hranicím obce.

"Situace je tady velmi špatná. Půlka hráze byla zničena už v noci a my ji nemůžeme opravit," řekl starosta Bistreú Constantin Raicea a dodal: "Evakuovali jsme 1500 lidí, šli k příbuzným a přátelům ve vesnicích v okolí Bistreú." Postaven byl také stanový tábor.

Ministryně životního prostředí Sulfina Barbuová varovala, že nemusí vydržet ani další hráze. V sobotu se protrhla hráz v okrese Oltina na východě země a voda z Dunaje tam vytvořila obrovské jezero. V noci se objevily trhliny i ve třech ochranných valech, které tam byly urychleně postaveny. Bylo již zatopeno šest domů a dalších 60 ze 130 je bezprostředně ohroženo. Obyvatelé obce jsou připraveni na evakuaci.

V Rumunsku se protrhlo nebo bylo poškozeno již 13 hrází a úřady nechaly zaplavit 21 000 hektarů půdy, aby ochránily obydlené zóny. Do pondělí bylo evakuováno na 5500 lidí. Záplavy postihly třináct žup.

"Snažíme se mít situace pod kontrolou, ale každý den je to horší a horší, protože hráze jsou pod tlakem velmi dlouhou dobu," uvedl rumunský hydrolog Modalan Michaelevic a dodal: "Je to jako válka."

V Maďarsku se v hrázi na řece Körös objevila druhá trhlina. Z oblasti bylo evakuováno několik tisíc lidí a hrozí riziko záplav. Hráze zpevňuje a opravuje na šest tisíc lidí. V Srbsku se situace zlepšuje, ale řada obcí je stále pod vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám