Hlavní obsah

Miloševic zemřel na infarkt, nebyl otráven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Bývalý jugoslávský a srbský prezident Slobodan Miloševič zemřel na infarkt. Příčiny smrti byly přirozené, nebyl otráven, jak se spekulovalo. Oznámila to ve středu nizozemská prokuratura.

Článek

"Prokurátor dospěl k závěru, že Miloševič zemřel přirozenou smrtí. Neexistuje jediný náznak toho, že by jeho smrt byla důsledkem zločinu," praví se v prohlášení prokuratury. "Pitva ukázala vážné srdeční defekty, které vedly k infarktu," uvádí se dále.

Podle prvotních výsledků pitvy skonal bývalý jugoslávský vůdce na srdeční infarkt 11. března. V krvi sice nizozemští odporníci nalezli stopy antibiotika rifampicinu, jenž je kontraindikován u lidí s nemocným srdcem, další testy ale nepotvrdily žádné stopy po lécích, které by mohly způsobit jeho smrt.

Miloševič žádal před smrtí soud, aby mohl být vyšetřena léčen v Moskvě, tomu ale bylo povoleno.

Miloševič byl nalezen mrtvý ve své cele věznice Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v 10 hodin. Zemřel přitom zřejmě kolem 7:45, i když rozmezí doby smrti sahá od 7do 9 hodin. V devět klepali na dveře jeho cely, Miloševič nereagoval a stráž dospěla k závěru, že ještě spí.

Jeho smrt předčasně ukončila proces, v němž čelil obviněním z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy, jichž se údajně dopustil za válek v 90. letech minulého století po rozpadu Jugoslávie.

Reklama

Související témata:

Související články

Milošević zemřel na infarkt

Bývalý srbský a jugoslávský prezident Slobodan Milošević zemřel na infarkt. Oznámil to v neděli pozdě večer Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY)....

Miloševiče mohl zabít nepředepsaný lék

Slobodan Milošević si před smrtí vzal lék, který neměl předepsaný a který anuloval účinek léčby na vysoký tlak. V pondělí to uvedla agentura AFP s odvoláním...

Výběr článků

Načítám