Hlavní obsah

Dunaj hrozí Maďarsku a Rumunsku

Dunaj začal hrozit i v Maďarsku a Rumunsku. Na Slovensku zůstává vážná situace na dolním toku řeky Váh, nejvyšší stupeň povodňové aktivity trvá i na celém slovenském úseky Moravy. Povodňová situace na jihu Polska se v neděli výrazně zmírnila, kritická zůstává jen v záplavových oblastech na jihozápadě země podél toku Odry. Přes noc se zčásti stabilizovala i situace na Labi v Sasku.

Článek

Horní úsek Dunaje je už stabilizovaný. Na východním Slovensku zůstává třetí stupeň povodňové aktivity na dolních tocích řek a na vodních nádržích Zemplínská Šírava a Domaša.

Ve stavu permanentní kulminace je pod slovenských hydrologů Morava. Například v Kopčanech je řeka už několik dní na úrovni koruny hráze a vodu drží jen dvě až tři řady pytlů s pískem.

Na východě Slovenska je třetí stupeň na dolním toku Laborce, na Latorii, Bodrogu a na vodních nádržích Zemplínská Šírava a Domaša. Na horních úsecích Hornádu, Ondavy a Laborce je pomalý pokles a hladiny jsou už pod prvním stupněm povodňové aktzivity.

Polsko trápí Odra

Na jihovýchodě Polska přetrvává stav pohotovosti už jen v sedmi obcích, oznámil polský rozhlas. Voda výrazně klesla především na pohraničním toku San, hladina Visly zatím stále ještě zůstává 60 centimetrů nad záplavovou hranicí.

Kritická naproti tomu zůstává situace na jihozápadě Polska v záplavových oblastech řeky Odry. Ve slezské Olawě, kde už v minulých dnech musely desítky lidí opustit své domovy, se obyvatelé a hasiči připravují na příchod povodňové vlny. Ve třech přidružených obcích počítá krizový štáb s tím, že Odra ještě během neděle přeteče přes ochranné hráze, oznámila agentura PAP. "Je to jen otázka času," řekl starosta Olawy Jan Kownacki.

Drážďany evakuovaly 300 lidí

Na Labi ve spolkové zemi Sasko se situaci v noci poněkud stabilizovala, podle mluvčího města Drážďan ale zůstává stále napjatá. V některých oblastech přetrvává vyhlášený stav ohrožení, postižena jsou hlavní příbřežní místa v Saském Švýcarsku, části Drážďan a město Míšeň.

Kvůli pomalu stoupající hladině Labe byli v sobotu večer vyzváni k evakuaci obyvatelé nízko položené drážďanské čtvrti Gohlis. Do bezpečí odešlo přes 300 lidí. V neděli ráno se tam voda přelila přes hráz.

V rámci šedesátihodinové předpovědi se podle mluvčího Drážďan Svena Kindlera očekává kulminace na Labi ve městě v úterý na hranici 7,65 metru. Časně ráno dosahovala výška Labe v Drážďanech 7,25 metru.

V Míšni stouplo Labe za noc jen o čtyři centimetry na hranici 8,53 metru. Je to mnohem pomalejší vzestup, než se očekávalo, řekla mluvčí města. Podotkla ale zároveň, že v Míšni už asi není jediného domu, který by neměl zatopený sklep. Některé domy v blízkosti řeky velká voda odřízla od okolí. Preventivně byla odpojena elektřina asi pro 200 domácností.

V Rumunsku se utopil třináctiletý chlapec

Téměř čtyři stovky lidí už musely být evakuovány na severu Maďarska z blízkosti Dunaje, který hrozí záplavami. Maďarský rozhlas informoval, že v úsecích u Komáromu, Ostřihomu a Budapešti již byl vyhlášen třetí stupeň pohotovosti. Nebezpečně stoupá hladina vody i na dolním toku Dunaje a v Rumunsku jsou zaplaveny stovky hektarů orné půdy. Podle rumunského rozhlasu se jeden třináctiletý chlapec utopil.

Reklama

Související články

Řeky se vylévají z koryt také na Slovensku

Vlivem deště a tajícího sněhu stoupají hladiny řek také na Slovensku. Nejhorší situace je v části Záhorie na západě Slovenska, kde platí třetí stupeň povodňové...

Povodně trápí také Polsko a Německo

Povodně ve středu značně zasáhly i země sousedící s Českou republiku, zvýšené hladiny řekl jsou v Německu i Polsku. V Pasově už museli vystěhovat obyvatele...

Výběr článků

Načítám