Hlavní obsah

Pákistánci zabili v afghánském pohraničí až 20 rebelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MÍRÁNŠÁH

Až 20 ozbrojenců přišlo v noci na pátek o život při bojích s pákistánskou armádou v neklidném pákistánském kmenovém území Severní Vazíristán. Oblast hraničící s územím Afghánistánu je údajně úkrytem mnoha členů teroristické organizace al-Kajdá.

Článek

"Povstalci zaútočili raketovou palbou na armádní kontrolní stanoviště. Když jsme odpověděli, stáhli se zpátky do tmy," sdělil mluvčí pákistánské armády Šaukat Sultan. "Zatím jsme nenašli žádná těla, ale podle místních zdrojů za sebou rebelové zanechali 15 až 20 mrtvých," dodal.

Dvouhodinový střet se odehrál ve vesnici ležící asi 45 kilometrů západně od Míránšáhu, metropole Severního Vazíristánu, která byla v posledních týdnech svědkem prudkých bojů mezi pákistánskou armádou a radikály.

Oblast je prý plná bojovníků al Kajdá

Armáda zabavila pancéřové pěsti, kalašnikovy a další automatické zbraně, které za prchajícími povstalci, mezi nimiž byli údajně také cizinci, zůstaly. V řadách armády, která do boje nasadila i vrtulníky a dělostřelectvo, je údajně jeden mrtvý a dva zranění.

V uplynulých březnových týdnech zahynulo při střetech s pákistánskými vojáky asi 200 příslušníků místních kmenů, kteří po útoku pákistánských speciálních jednotek na místní tábor teroristické sítě al-Kajdá uposlechli výzvu militantních muslimských duchovních, aby se zapojili do bojů. Nakrátko převzali povstalci tento měsíc kontrolu i nad Míránšáhem.

V Severním Vazíristánu se ukrývá množství členů al-Kajdá a svrženého afghánského hnutí Talibán, kteří sem uprchli po invazi amerických sil do Afghánistánu po teroristických útocích na New York a Washington 11. září 2001.

Reklama

Výběr článků

Načítám