Hlavní obsah

Rozpory v běloruské opozici kvůli pokračování demonstrací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK/BRUSEL

V běloruské opozici vznikl ve středu rozkol. Aleksander Kozulin se vyjádřil pro zrušení stanového městečka na náměstí v Minsku kvůli mrazu a represím. Hlavní opoziční vůdce Aljaksander Milinkevič naopak požaduje vytrvat v nepřetržitém protestu. Nepojede kvůli tomu ani do Bruselu. Autoritativní hlava státu Aleksander Lukašenko tak má důvod k radosti, opozice je nejednotná. Protesty slábnou.

Článek

Ve středu večer se na náměstí sešlo jen několik set lidí . Agentura AP citovala policejního velitele, který řekl, že bezpečnostní síly  proti malému a "patetickému" davu demonstrantů nezasáhnou.

Odpoledne na Říjnovém náměstí k vidění patnáct stanů. Zdržuje se v nich tvrdé jádro 250 demonstrujících. Noc z úterý na středu s nimi strávil i Milinkevič. Všichni protestují proti výsledkům voleb, v nichž zvítězil dosavadní prezident Aleksander Lukašenko.

Druhý muž běloruské opozice Kozulin se ve svém prohlášení vyslovil pro zrušení stanového městečka. Zdůvodnil to špatným počasím, v noci teplota klesá hluboko pod bod mrazu, i narůstajícími represemi státních orgánů. Podle něj stačí velká demonstrace naplánovaná na konec týdne. Tvrdí, že se na zrušení stanového městečka dohodl v úterý s Milinkevičem, kterého obvinil z porušování dohody. Sdělil, že následky případného policejní zásahu proti demonstrantům ponese Milinkevič.

Agentura AFP napsala, že v posledních dnech bylo v souvislosti s manifestacemi zadrženo přes 108 lidí. Mezi nimi je i šéfredaktor běloruského kulturního týdeníku Andrej Dynko, který byl dnes odsouzen k deseti dnům vězení. Spolu s ním bylo odsouzeno sedm dalších lidí kvůli výtržnictví. Jejich rodinní příslušníci však uvedli, že odsouzení se snažili přinést potraviny demonstrantům. Demonstrantům bylo zakázáno z hygienických důvodů nosit jídlo na náměstí. Odcházející demonstranty taky zbili a zkopali v podchodu muži v uniformách zásahových jednotek. Několik lidí bylo lehce zraněno.

Polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz nabídl běloruským studentům, kteří budou vyloučeni z vysokých škol kvůli  účasti na protestech, že mohou dostudovat na polských univerzitách.

Milinkevič odmítl pozvání Cyrila Svobody

Předák běloruské opozice Aljaksandr Milinkevič se ve čtvrtek nezúčastní vrcholné schůzky Evropské lidové strany (ELS) před summitem Evropské unie, na kterou ho zval český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Milinkevič chce zůstat v Bělorusku, kde opozice chystá další demonstrace proti režimu prezidenta  Alexandra Lukašenka. Zdroje z Evropského parlamentu naznačily, že si opoziční předák také není jist, zda by ho režim pustil zpět do vlasti.

ELS tudíž hodlá Milinkeviče pozvat na svůj kongres, jehož se příští týden v Římě zúčastní řada státníků včetně německé kancléřky Angely Merkelové. Svoboda v pondělí v Bruselu oznámil, že Milinkeviče pozve na čtvrteční  summit ELS. Považoval to za nejlepší reakci na volby, jejichž průběh EU odsoudila a označila je za nespravedlivé. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Policie v Minsku zasáhla proti demonstrantům

Běloruská police zatkla v úterý dvacet lidí účastnících se protestu proti výsledkům voleb na náměstí v centru Misku. Ráno se střetlo dvacet policistů...

Výběr článků

Načítám