Hlavní obsah

Ve Francii soudí teroristickou síť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

V Paříži začal v pondělí soud s 26 muslimy, kteří jsou podezřelí, že plánovali teroristické útoky na ruské velvyslanectví ve Francii, obchod v centru Paříže a Eiffelovu věž. Podle obžaloby byli někteří z obviněných ve styku s jordánským teroristou Abú Musou Zarkávím, který velí irácké odnoži al-Kajdá.

Článek

Skupina byla mezinárodní, někteří její příslušníci prošli v gruzínské soutěsce Pankisi výcvikem pro boj v Čečensku a pak byli vysláni do Francie. Mezi obžalovanými jsou ve Francii naverbovaní muslimové i bývalí příslušníci alžírské Ozbrojené islámské skupiny (GIA) včetně bývalého důstojníka alžírské armády Saída Arífa, který byl zatčen a vyslýchán v Sýrii a v roce 2004 vydán do Francie.

Proces údajně stojí na jeho výpovědích v Sýrii, které po vydání do Francie odvolal s odůvodněním, že byly vynuceny mučením. Právě na tom chce stavět obhajoba. "Může francouzská justice v boji proti terorismu přijmout jako důkaz něco, čeho bylo dosaženo mučením v cizí zemi, konkrétně v Sýrii?" citoval deník Libération Arífova advokáta. 

Obžalovaní byli pozatýkáni v roce 2002, kdy už prý byly přípravy atentátů v pokročilém stádiu. Mělo údajně jít o atentáty s použitím chemických látek. U zatčených se našly materiály k výrobě toxických produktů, objevena byla i jejich laboratoř.

Souzená skupina však není jedinou, která působila ve Francii. Loni v létě byla odhalena další, která měla údajně podniknout útoky na metro, letiště a sídlo tajné služby. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám