Hlavní obsah

Ke stávce se odhodlali i němečtí lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se se nestávkovalo jen na českých drahách. Do protestu vstoupili i němečtí lékaři univerzitních a zemských klinik. Jejich stávka je dokonce neomezená. V dosavadních jednáních totiž jejich odborová organizace, tzv. Marburský spolek, neprosadila požadavek na razantní navýšení platů a změnu organizace pracovní doby.

Článek

Stávka, při níž lékaři budou provádět jen akutní ošetření a operace, postihne nejprve osm největších nemocnic, od pondělka se pak protesty budou postupně rozšiřovat. V největší fázi by se tak na nich mohlo podílet až sto tisíc lékařů.

Marburský spolek žádá navýšení platů až o 30 procent a důsledné proplácení přesčasových hodin. Podle jeho propočtů lékaři ročně nedostanou finanční kompenzace za přesčasy v hodnotě až jedné miliardy eur. Odbory chtějí také snížení celkové vytíženosti lékařů a zrušení tzv. maratónu, kdy doktoři začnou službu v pátek ráno a končí v pondělí večer.

Sdružení zaměstnavatelů ale stávku považuje za vydírání. "Protest dopadne především na pacienty a za současného stavu vyjednávání je nesmyslný a nezodpovědný," řekl předseda Tarifního společenství zemí Hartmut Möllring.

Také pojišťovny upozorňují, že stávka povede zřejmě k propouštění zaměstnanců. "Lékaři z klinik prokazují svým kolegům medvědí službu," domnívá se šéf Technické zdravotní pojišťovny Norbert Klusen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám