Hlavní obsah

Do kosmu poletí japonský internetový podnikatel

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtým vesmírným turistou světa se stane japonský podnikatel Daisuke Enomoto (34), který se letos v září za 20 miliónů dolarů - tedy téměř půl miliardy korun - vydá na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Článek

"Jsme hrdi, že můžeme oznámit, že pan Enomoto už absolvoval předepsaná lékařská vyšetření a podepsal závěrečnou smlouvu, na jejímž základě může začít jeho kosmonautický výcvik v ruském Hvězdném městečku," uvedl v úterý Eric Anderson, šéf americké firmy Space Adventures, která spolu s ruskou Federální vesmírnou agenturou výlety do kosmu pořádá. "Těšíme se na letošní září, kdy se na deset dní jeho sen stane skutečností, a věříme, že inspiruje další lidi po celém světě, aby už brzy kráčeli v jeho šlépějích".

Na ISS, který létá asi 400 kilometrů nad Zemí, Enomota dopraví ruská raketa Sojuz TMA-9, jež vzlétne z kosmodromu v Bajkonur v kazašské stepi. Předtím bude společně s ruskými kosmonauty trénovat činnost v maketě lodě Sojuz, cvičit v posilovně a rovněž v bazénu, který napodobuje stav beztíže, navštěvovat vědecké přednášky a také kursy ruštiny.

Japonec chtěl letět v komiksovém kostýmu

Enomoto vydělal jmění na internetovém průmyslu. Určitou dobu působil ve vedení firmy provozující webový portál Livedoor Co. Tu založil jeho přítel Takafumi Horie, který chce po roce 2008 v japonsko-ruskoamerické společnosti pořádat turistické zájezdy do kosmu.

"Pracuji na tom, aby soukromý let do kosmu vyšel na pětinu současné ceny, a v budoucnu bych se rád dostal pod deset procent," řekl Horie, který by si rád koupil v Japonsku nějaký přední baseballový klub nebo celostátní televizi.

Letos v lednu policie zatkla pět předních činitelů Livedooru kvůli obviněním z podvodu. Budoucí vesmírný cestovatel však firmu opustil ještě před vypuknutím skandálu a nyní působí jako investor v Hongkongu. Horie nebyl zatčen, ale policie ho vyšetřuje.

Podle japonských médií se Enomoto, který má vlasy obarvené na blond, nosí náušnici a miluje hard- rock,  chtěl původně obléci jako jeden jeho oblíbený hrdina japonského komiksu. Když neuspěl, vezme si prý s sebou model robota Gundama, dalšího hrdiny kreslených příběhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám