Hlavní obsah

USA odtajnily totožnost vězňů na Guantánamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ministerstvo obrany USA bylo v pátek po čtyřletém odmítání přinuceno zveřejnit jména několika stovek vězňů zadržovaných od roku 2001 na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě. V sobotu o tom píše agentura AP. K odhalení totožnosti vězňů, včetně jmen a země původu, přiměla vládu prezidenta George Bushe prohra v soudní při o právu na svobodu informací, kterou proti ní vedla právě AP.

Článek

Americká vláda tvrdošíjně udržovala v tajnosti veškeré osobní údaje osob vězněných na Guantánamu, a to s poukazem na fakt, že bojovali proti Spojeným státům se zbraní v ruce. Úřady USA přitom argumentovaly tvrzením, že odhalení identity těchto osob by mohlo porušit jejich právo na soukromí a především ohrozit nejen vězně samotné, ale rovněž jejich rodinné příslušníky žijící v dalších zemích na svobodě.

Většina mužů, kteří skončili ve věznici na Guantánamu, byla zadržena už v roce 2001, kdy Spojené státy zahájily své tažení proti mezinárodnímu terorismu.

Americká vojenská kampaň vedla ve stejném roce k pádu islamistického talibanského režimu v Afghánistánu, což přimělo Usámu bin Ládina, vůdce islámské teroristické sítě al-Kajdá, k přechodu do hluboké ilegality.

Reklama

Výběr článků

Načítám