Hlavní obsah

Virus H5N1 je potvrzen u švýcarské kachny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/BUDAPEŠŤ

Ve středu zveřejněné testy, které provedla britská laboratoř ve Weybridge, prokázaly v těle kachny, která uhynula minulý týden v Ženevě, virus ptačí chřipky H5N1. Tělo kachny bylo nalezeno poblíž vodotrysku na jezeře u centra města.

Článek

U druhého podezřelého případu ve Švýcarsku, labutě nalezené na břehu Bodamského jezera u hranice s Německem, se čeká na výsledky testů. Na německé straně jezera však již virus H5N1 u uhynulých ptáků potvrzen byl.

Rumunské ministerstvo zemědělství ve středu  potvrdilo nález tří nových ohnisek ptačí chřipky u ptactva v župě Konstanca na břehu Černého moře. Celkem bylo v Rumunsku zjištěno již 38 ohnisek nemoci.

Smrt kocoura na ptačí chřipku vyvolala v Německu paniku

Německo vyhlásilo ve středu zákaz volného pohybu domácích psů a koček v oblastech označených za infikované virem ptačí chřipky. Psi a kočky musí být podle nařízení drženi doma, a ven smějí jen tehdy, pokud je jejich majitelé budou mít na vodítku a dbát na to, aby se nedostali k infikovaným ptákům. 

V úterý totiž byl virus H5N1 potvrzen ve vzorcích uhynulé kočky z Rujany. Jde o první případ nákazy virem H5N1 v Německu u jiného živočicha, než je pták. Přítomnost viru H5N1 u kočky oznámil v úterý ústav veterinární medicíny Friedricha Löfflera v Berlíně. Kočka byla nalezena o víkendu poblíž Wittowské zátoky. Je pravděpodobné, že se kocour nakazil, když chytil a pozřel ptáka napadeného virem H5N1.

Prezident mikrobiologického Ústavu Roberta Kocha Reinhard Kurth uvedl, že případ nepředstavuje žádné nové nebezpečí. Nemoc byla u koček v Asii pozorována už v roce 2004. Majitel nakaženého kocoura nemá žádné příznaky ptačí chřipky, přesto zůstává pod kontrolou lékařů, i když mu kocour utekl a majitel s ním nebyl ve styku. A kocour zřejmě v řídce obydlené oblasti nepřišel do styku ani s jinými lidmi.

Ochránci zvířat připomínají, že majitelé koček a psů nemají propadat panice a svých miláčků se zbavovat.

Varování majitelům psů a koček ve Francii a na Slovensku

Majitelé koček by ve Francii neměli brát své domácí miláčky do oblastí, kde byla zjištěna ptačí chřipka. Uvedl to ve středu francouzský premiér Dominique de Villepin v reakci na úterní informaci Berlína, že na severu Německa byla nalezena mrtvá kočka, u níž testy zjistily přítomnost smrtícího viru ptačí chřipky H5N1. "V duchu prevence žádáme majitele koček, aby jim neumožňovali vstup do zón, kde byl zjištěn vir H5N1," řekl premiér na tiskové konferenci.

"Považuji za nezodpovědné, aby v oblastech, kde byla zjištěna ptačí chřipka, lidé dovolili svým psům pobíhat venku bez vodítka a náhubku," řekl hlavní slovenský hygienik František Valášek. Lidé by se podle něj neměli přibližovat ani k toulavým městským kočkám nebo divokým prasatům, zvlášť pokud zvířata ztratila plachost. I divočák se může stejně jako domácí prasata virem nakazit.

Ptačí chřipka je i v Bavorsku a šíří se v Maďarsku

V Bavorsku byl ve středu potvrzen třetí případ ptačí chřipky. První dva tam byly zaznamenány v úterý a Bavorsko se tak stalo čtvrtou spolkovou zemí, kde se nemoc vyskytla.

Čtyři nové případy nákazy oznámilo ve středu také Maďarsko. Vládní mluvčí András Batiz uvedl, že nemoci podlehly divoká kachna, racek a dvě labutě, část nálezů pochází z jihu země poblíž lokality Nagybaracska, kde byly zaznamenány první z celkem dvanácti případů. U všech ptáků se čeká na výsledky testů. Jedna labuť ale byla nalezna u Budapešti.

"Podle našich expertů je velmi pravděpodobné, že zvíře zemřelo na virus H5N1, který je nebezpečný i člověku," prohlásil vládní mluvčí.

Reklama

Související články

Gruzie potvrdila výskyt viru H5N1

Gruzie v pondělí oznámila, že u divokých labutí objevila virus ptačí chřipky H5N1, který představuje smrtelné nebezpečí pro člověka. Již v pátek Tbilisi...

Výběr článků

Načítám