Hlavní obsah

Ptačí chřipka v Německu, Italové zabavují drůbež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/ŘÍM

Institut Roberta Kocha v Berlíně považuje výskyt ptačí chřipky na území Německa za potvrzený. "Musíme počítat s tím, že se podezření potvrdí. Jako odborníci o tom již nepochybujeme," prohlásil ředitel institutu. Italská policie v úterý na několika farmách v jižní Itálii zkonfiskovala přes 80 tisíc kuřat a sedm tisíc vajec. Šlo o zásahy v zařízeních, která nedodržovala zdravotní normy. Akce byla součástí preventivních opatření proti možné nákaze ptačí chřipkou.

Článek

Italský ministr zdravotnictví Francesco Storace oznámil, že konfiskace se uskutečnily od víkendu, kdy odborníci u mrtvých labutí nalezených na Sicílii, v Kalábrii a Puglii zjistili smrtící virus H5N1.

Italské bezpečnostní a zdravotní normy zahrnují i povinné použití sítí nad oblastmi, kde jsou drženi zasažení ptáci, aby se nemohli dostat do styku s divokým ptactvem. Podobná opatření už přijalo i Česko. [celá zpráva]

Ministr informoval parlamentní komisi, že na virus H5N1 byly testovány další dvě labutě. Pokud budou výsledky pozitivní, počet ptáků se smrtícím virem stoupne v Itálii na osm kusů.

Onemocnění ptačí chřipkou se dál šíří Evropou. V úterý podezření na první případy ohlásily Německo a Rakousko. [celá zpráva]

Rakousko další případy popírá

Rakouská ministryně zdravotnictví Maria Rauchová-Kallatová ve s tředu uvedla, že kromě dvou případů ptačí chřipky u labutí nalezených v pondělí nedaleko Štýrského Hradce nebyly v Rakousku zjištěny žádné další případy nákazy ani podezření z nákazy touto chorobou.

Ministryně zároveň znovu zdůraznila, že neexistuje žádné bezprostřední nebezpečí pro obyvatelstvo a tudíž ani důvod k jakékoli panice. Ujistila také, že dosud přijatá opatření jsou dostatečná a není zatím důvod je dále zpřísňovat. Stejně tak není důvod jakkoli omezovat spotřebu domácí drůbeže nebo vajec.

Ministryně prohlásila, že Rakousko denně vyšetří kolem 20 až 30 případů úhynu volně žijících ptáků. S výjimkou dvou zmíněných labutí byly výsledky všech testů zatím negativní.

11 uhynulých labutí v Maďarsku

Na Dunaji nedaleko maďarského města Ostřihom našli ve středu 11 uhynulých labutí. Další mrtvé labutě jsou podle agentury MTI ještě pod ledem. Hasiči mrtvé labutě posbírali a poslali na virologické vyšetření do Státního veterinárního ústavu. Výsledky se očekávají do deseti dní. V Maďarsku se zatím vir H5N1 neobjevil.

Reklama

Související témata:

Související články

Ptačí chřipka je v Africe

Ptačí chřipka se rozšířila do Afriky. Smrtelný virus H5N1 byl zjištěn u uhynulé drůbeže na severu Nigérie. Uvedla to ve středu Světová organizace pro zdraví...

Výběr článků

Načítám