Hlavní obsah

Na ptačí chřipku mají podezření už i Německo a Rakousko

Novinky, DPA, Die Presse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/RUJÁNA

Podezření na ptačí chřipku se v úterý objevilo v dalších dvou státech EU a hned za hranicemi ČR. Podezření odpoledne nahlásilo Rakousko a večer pak Německo. V obou případech se vir H5N1 v prvním testu prokázal u mrtvých labutí.

Článek

V Německu jím byli nakaženi čtyři ptáci na ostrově Rujána v Baltském moři. Nákazu musí potvrdit druhý test, který teprve specifikuje typ viru. Pokud podezření potvrdí, bude Německo devátou zemí v Evropě, kde se nebezpečný typ ptačí chřipky prokazatelně vyskytl.

V Rakousku na vir zřejmě zemřely dvě labutě nalezené ve spolkové zemi Štýrsko. Jak sdělila kancelář zemského ministra zemědělství, pravděpodobnost přítomnosti viru H5N1 je okolo 70 procent.

V souvislosti s případem v sousedním Slovinsku jsou Rakušané velmi nervózní. V posledních dnech prý bylo laboratoři Výzkumného institutu pro veterinární medicínu v Mödlingu předáno 21 ptáků, mezi nimi labutě, kachny, volavky, kormoráni i holubi.

Rakouské úřady vymezily restriktivní zóny v pásmu tří kilometrů od míst, kde byly uhynulé labutě nalezeny. V těchto zónách je zakázán prodej veškeré drůbeže, vajec i drůbežích výrobků

Ze zemí EU byla už nákaza potvrzena v Itálii a Řecku a Slovinsku. Veterináři se obávají, že s příchodem jara a migrací ptáků na sever se rozšíří i vir.

Drůbež nesmí ven

Podobně jako Česká republika, přijalo Německo v úterý opatření, že chovatelé nesmí drůbež pouštět ven a musí zamezit kontaktu s tažnými ptáky.

ČR opatření přijala také, [celá zpráva] chovatelé navíc musí hlásit každý podezřelý úhyn nebo i to, když budou slepice snášet podezřele méně vajec.

Anketa

Bojíte se ptačí chřipky?
Ano
82,8 %
Ne
17,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2440 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám