Hlavní obsah

Australané dostali v Indonésii za drogy trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BALI

Indonéský soud na ostrově Bali v úterý vynesl rozsudky smrti nad dvěma australskými pašeráky drog. Oba jsou považováni za šéfy devítičlenného gangu. Podle rozsudku bude trest vykonán zastřelením.

Článek

Andrew Chan a Myuran Sukumaran patří ke skupině australských pašeráků, kteří byli loni v dubnu zatčeni na letišti v Bali, odkud se pokoušeli propašovat do Austrálie přes osm kilogramů heroinu. Kromě Chana a Sukumarana byli zatím odsouzeni čtyři členové skupiny. Ti dostali doživotí.

Procesy sledovala Austrálie, která trest smrti neschvaluje a jejíž občané dostali v minulosti v Indonésii kvůli drogám vysoké tresty. Očekává se, že Austrálie bude proti rozsudku protestovat.

Pokus o propašování většího množství drog trestá indonéský zákon smrtí. Dosud souzení "řadoví členové" skupiny dostali ale jen doživotí, protože podle médií jsou si soudci vědomi toho, že proces bedlivě sleduje australská vláda.

Odsouzenému Chanovi je 22 let, Sukumaran je o dva roky starší, oba pocházejí ze Sydney. Soudci v jejich případě dospěli k závěru, že měli ve skupině vedoucí úlohu a že si zaslouží smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám