Hlavní obsah

Slovenský prezident prý ztratil nestrannost

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský prezident Ivan Gašparovič se vyjádřil, že přijme funkci čestného předsedy Hnutí za demokracii (HZD), které zakládal a byl by rád, kdyby se toto hnutí dostalo v podzimních volbách do parlamentu. Slovenští politologové okamžitě odsoudili tato slova prezidenta a upozornili, že Gašparovič tímto přestává být nadstranickým prezidentem.

Článek

"Byl bych moc rád, kdyby se HZD do parlamentu dostalo, a to zejména z toho důvodu, že jejich volební program vychází ze stejných principů, jako byl můj prezidentský volební program. A já budu tento program podporovat i ve volbách," řekl slovenský prezident v internetové diskusi.

Podle politologa Rastislava Tótha tato slova nejsou hodna hlavy státu a nebyla v souladu s politickou kulturou. Politolog Miroslav Kusý se domnívá, že prezident by měl nabídku HZD odmítnout. "Je to absurdní situace. Prezident by měl zůstat nestranným obzvlášť s ohledem na blížící se předvolební kampaň," uvedl Kusý.       

Gašparovič v roce 2002 opustil po sporu s Vladimírem Mečiarem Lidovou stranu HZDS a založil vlastní stranu. HZD se do parlamentu nedostalo, ale v roce 2004 Gašparovič porazil svého bývalého stranického šéfa v prezidentských volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám