Hlavní obsah

Čech zraněný v Katovicích: spadlo to jako lavina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KATOVICE

Křik lidí, střecha sunoucí se jako lavina a pouze jediná myšlenka - dostat se rychle ven. Přesně tak utkvěla tragédie, která se stala v sobotu nedaleko Katovic při zřícení střechy výstavní haly, v paměti sedmapadesátiletého Lubomíra Hapla z Lubiny u Kopřivnice na Novojičínsku. Hampl je jedním ze 123 zraněných, kteří byli převezeni do okolních nemocnic.

Článek

"Bylo to k večeru a my jsme už chtěli odjíždět domů. Ozval se křik a viděl jsem, jak lidé začínají utíkat," popsal Hampl neštěstí. V té chvíli si ještě ani neuvědomoval, co se děje. "Pak jsem si ale všimnul, že se střecha sune k zemi. Letělo to doslova jako lavina," dodal.

"Chtěl jsem rychle doběhnout ke dveřím. K východu to bylo zhruba 30 metrů. Najednou mě však něco srazilo k zemi," uvedl. "Po pádu jsem zůstal na malý okamžik ležet. Pak se mi ale podařilo mezi lidmi, kteří kolem mne utíkali, postavit," uvedl.

Až na lavičce před pavilonem zjistil, že je celý od krve. "Cítil jsem, jak mi krev teče po hlavě," podotkl. Z nedalekého stánku k němu přiběhly dvě ženy a otřely ho ubrousky.

Hampl následně odjel jednou ze sanitek, které dorazily na místo neštěstí, do nemocnice. Tam mu lékaři zašili hlubokou tržnou ránu. Hampl si v léčebném zařízení pobude minimálně dva dny. 

"Říkají, že alespoň dva tři dny. Už jsem volal ženě. Ta je ráda, že jsem vyvázl živý. Člověka taková věc přinutí přemýšlet o tom, co by bylo, kdyby. Mám malou dceru, chodí teprve do první třídy," poznamenal. Cítí se prý ale dobře. "Snad mě jen bolí za krkem a palec pravé ruky. Věřím ale, že se to obejde bez nějakých následků," míní.

Kvůli neštěstí, které si zatím podle odhadů vyžádalo 60 obětí na životech, přičemž je nezvěstných přibližně sto dalších lidí, kteří mohou být pod troskami haly, chce prezident Lech Kaczyński vyhlásit státní smutek.

Zatím není známo, zda zruší svou návštěvu Česka, která je plánována na pondělí. Spekuluje se rovněž o tom, jestli budou v neděli pokračovat závody Světového poháru v nedalekém Zakopaném.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva Češi mezi 66 oběťmi z haly u Katovic

Mezi 66 oběťmi ze zřícené haly u polských Katovic jsou s jistotou také dva Češi. Právu to v neděli potvrdil český generální konzul Josef Byrtus. Jeden Čech...

Výběr článků

Načítám