Hlavní obsah

Celé Slovensko se zahalilo do smutku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Přesně v poledne začal na Slovensku 24hodinový státní smutek na památku 42 vojáků, kteří zahynuli ve čtvrtek při pádu letadla nedaleko slovensko-maďarských hranic.

Článek

Smutek ovlivní život v celé zemi. Vlajky na státních budovách jsou stažené na půl žerdi, divadla a televize stáhly z programu zábavné pořady. Minutou ticha uctí památku vojáků také žáci ve školách.

Večer se budou konat v Bratislavě a v Košicích zádušní mše na památku nejtragičtější nehody v historii slovenského letectva. Veřejnoprávní Slovenská televize i Slovenský rozhlas změnily program a nebudou vysílat žádné zábavné pořady. Také komerční televize Joj zrušila vysílání dnešního pokračování reality show VyVolení.

Bratislavské divadlo Nová scéna rovněž změnilo program. Loterijní a sázkové společnosti zastavily na dobu státního smutku svůj provoz.   

Slovákům je jejich vojáků líto

"Je to strašná tragédie, která se dotkla celého Slovenska. Přežili půl roku v nebezpečném Kosovu a zahynuli tak blízko domova," řekl Právu důchodce Ondrej Šárocký z Bratislavy. 

"Státní smutek měl být vyhlášený už v pátek. Nechápu, proč se s tím tak dlouho čekalo," říká Eva Rajčová.

"Je mi moc líto mladých lidí, kteří takto zbytečně přišli o život. Investujeme peníze do zbytečných stíhaček a letadla na dopravu vojáků jsou stará přes 35 let," konstatuje pobouřeně Imrich Baláž.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám