Hlavní obsah

Těla obětí havárie armádního letadla jsou na Slovensku

BRATISLAVA

Těla všech 42 obětí čtvrteční nehody armádního letadla Antonov 24 už jsou na Slovensku. Slováci je převezli do nemocnice v Košicích. Tam leží i jediný voják, který neštěstí přežil.

Článek

"Těla všech obětí byla identifikována a převezena do nemocnice v Košicích," řekl mluvčí ministerstva obrany Zenon Mikle. Nedokázal ale upřesnit, kdy se uskuteční pohřeb. "O víkendu to patrně nestihneme," dodal.

Tragickou havárii přežil 27letý voják Martin Farkaš. Ten teď leží v umělém spánku na anesteziologickém oddělení v košické Fakultní nemocnici L. Pasteura. Jeho zdravotní stav je podle vyjádření lékařů stabilizovaný.

V pátek se podrobil dalšímu CT vyšetření hlavy, plic, hrudníku a břicha. "Z hlediska charakteru zranění a s ohledem na dobrou fyzickou kondici vojáka jsou šance na přežití dobré," uvedl pak přednosta kliniky radiodiagnostiky košické nemocnice Ivan Bernasovský. Pacient měl po nehodě tržné rány a odřeniny. "Hlavní a zásadní diagnóza je ale otok mozku," dodal .

Památku mrtvých Slováků uctili jejich kolegové v Kosovu i lidé na Slovensku. To čeká v pondělí státní smutek. Vlajky budou vlát na půl žerdi. Zpráva o smrti vojáků zdrtila i české vojáky ze společného česko-slovenského praporu. 

Příčinou možná technická porucha

Na palubě havarovaného letounu, který se vracel z Kosova do Košic, bylo 43 lidí. Většina z nich byli vojáci, kteří se vraceli z mise KFOR. V letadle bylo kromě 28 vojáků i osm členů posádky a sedm dalších lidí, mezi nimi i generální vikář slovenské armády Michal Štang. Mezi oběťmi nehody byly i tři vojačky.

Příčiny havárie letounu zatím nejsou známy. Velitel slovenských vzdušných sil Juraj Baránek nevyloučil technickou poruchu, selhání lidského faktoru ani nepříznivý vliv počasí. Stroj, který se zřítil, byl podle něj těsně před generální opravou a oba jeho piloti patřili mezi nejlepší slovenské letce.

Během letu prý nehlásili kontrolní věži žádné problémy nebo poruchu. Podle Mikleho snad příčinu neštěstí pomůže objasnit rozbor záznamu z černé skříňky. Tu se v pátek podařilo na místě nehody najít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám