Hlavní obsah

Merkelová se v USA chystá na tříhodinovou schůzku s Bushem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Německá kancléřka Angela Merkelová se v pátek v půl čtvrté odpoledne našeho času sejde s americkým prezidentem Georgem Bushem. Do USA přijela ve čtvrtek večer. Jejich rozhovor má poměrně nezvykle trvat celé tři hodiny.

Článek

Merkelová po příletu do Washingtonu vyzvala k "otevřenému a čestnému dialogu" se Spojenými státy i o sporných otázkách, jako je boj proti terorismu. Hlavně německá veřejnost totiž od ní očekává, že s Bushem bude mluvit i o americkém táboře Guantánamo, kde Američané budují nové vězení [celá zpráva]. Toto zařízení Merkelová dříve kritizovala, což způsobilo menší diplomatickou roztržku.   

Těsně po příletu se ale kancléřka tomuto tématu vyhnula a žádným způsobem své výtky vůči americkému vězení pro "nepřátelské bojovníky" nezopakovala. K německo-americkým vztahům naopak zdůraznila, že "je třeba zmobilizovat síly a začít novou etapu". Vyslovila se také pro debatu o reformě OSN a pro posílení NATO, aby se stalo silným aktérem v boji proti terorismu.

"Obě strany (evropská i americká) se postupům proti terorismu teprve učí," řekla Merkelová. "Bylo by špatné, kdyby jedna či druhá strana diskusi odmítala," dodala. 

Írán je hrozba

S poukazem na vyhrocující se spor s Íránem o jeho jaderný program Merkelová naléhavě vyzývala ke společnému postupu mezinárodního společenství. Teheránskou vládu pak ostře napadla.

"Írán provokuje. Překročil všechny meze, včetně pomyslné červené linie," řekla s poukazem na nedávné obnovení procesu obohacování uranu teheránským režimem. Německo podle kancléřky pracuje s ostatními zeměmi na tom "ukázat Íránu, že se mezinárodní společenství nenechá provokovat".

Kromě Íránu a amerického vojenského vězení na Kubě chce Merkelová USA nabídnout i pomoc s obnovou Iráku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

USA odmítají výhrady k táboru na Guantánamu

Výzvu německé kancléřky Angely Merkelové, aby USA po zkušenostech z věznice na Guantánamu změnily způsob zacházení s podezřelými z terorismu, v úterý odmítl...

Írán trvá na právu na jadernou energii

Írán má plné právo na rozvíjení své jaderné energie a atomového programu se nemíní vzdát. Ve středu to prohlásil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Snahy...

Merkelová míří do USA na spanilou jízdu

Německou kancléřku čeká ve Washingtonu vřelé uvítání. Mělo by ostře kontrastovat s chladem, který provázel poslední návštěvu jejího předchůdce Gerharda...

Výběr článků

Načítám