Hlavní obsah

Američané vydali Japoncům námořníka podezřelého z vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOKOSUKA

Americké námořnictvo předalo v sobotu v přístavu Jokosuka do rukou japonské policie námořníka podezřelého ze zabití 56leté Japonky. Jednadvacetiletý William Reese z letadlové lodě USS Kitty Hawk voják byl od úterý vyšetřován v souvislosti se smrtí Jošiji Sato. Podle japonských sdělovacích prostředků se k vraždě přiznal, ale policejní mluvčí to nepotvrdil.

Článek

Žena byla v úterý nalezena v Jokosuce v bezvědomí a později zemřela na následky vnitřních zranění. Byla surově zbita. Policie je přesvědčena, že pachatel oběť napadl, aby ji oloupil. Američan se toho dne vrátil na základnu v zakrvácené uniformě, avšak motiv jeho činu není jasný.

Reese, který sloužil na základně od května 2004  bude vyslýchán v příštích dnech Americké námořnictvo se vyšetřování bude účastnit.

Američan srazil Japonku

Amerického námořníka zatkla v sobotu japonská policie poté, co se snažil uniknout z místa autonehody, při níž srazil mladou Japonku. Žena utrpěla jen lehké zranění nohy.

Oba incidenty ztěžují situaci americké armády, která netají obavy, že vyvolají v zemi bouři protestů proti přítomnosti amerických sil.

Japonsko-americká dohoda nepředpokládá vydávání vojáků Spojených států podezřelých z trestných činů, dokud proti nim nebude vznesena obžaloba. Po incidentu, při němž před deseti lety tři Američané na Okinawě znásilnili dvanáctiletou Japonku, ale Washington přistoupil na to, že vojáci mohou být vydáni v případech podezření ze znásilnění, vraždy a mimořádně krutých činů.

Případ komplikuje snahu USA získat podporu pro kotvení amerického nosiče. Spojené státy se snaží domluvit s japonském na přeskupení svých vojáků v zemi, kterých je tam podle dohody 47 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám