Hlavní obsah

Sociální smír v Rakousku skončil stávkou kvůli důchodům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Život v Rakousku v úterý ráno zmrazila první politická stávka v zemi za poslední desetiletí. Rakouský odborový svaz ÖGB se bouří, protože vláda odmítá změkčit návrh na úsporná opatření ve štědrém penzijním systému. Plán vlády, který by měl v budoucnu způsobit všeobecný pokles důchodů, chápou jako vážné ohrožení výdobytků "sociálního státu".

Článek

Očekávaný kolaps dopravy nicméně stávka ráno nepřinesla, přestože se ve většině měst na hodiny zastavila veřejná doprava. Občané se museli kvůli stávce tiskařů obejít bez ranních novin. Pošta nebude kvůli protestu doručovat zásilky.

Více než pět set podniků v celé zemi zůstalo uzavřeno, protože zaměstnanci nepřišli do práce. Hraniční přechody do Maďarska byly dočasně blokovány stejně jako hlavní ulice ve městech. Podle Českého rozhlasu se objevily také první blokády dálnic. Policie poskytovala jen nejnutnější služby.

Vláda nehodlá ustoupit

Spor o podobu důchodové reformy přerušil půlstoletí konsensu mezi spolkovým kabinetem, odbory a zaměstnavateli. Poté, co odboráři neuspěli u spolkového kancléře Wolfganga Schüssela (ÖVP) s požadavkem na odložení a úpravu reformy, rozhodli se vládě i spoluobčanům připomenout, jak to vypadá, "když se kola zastaví".

Vláda kancléře Schüssela ohlásila, že se protesty nenechá od reformy důchodů odradit.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakouská média se přou o Klausova slova

Slova českého prezidenta Václava Klause během jeho středeční návštěvy Vídně vyvolala u části rakouských sdělovacích prostředků dojem, že ČR přistoupí...

Výběr článků

Načítám