Hlavní obsah

Test DNA má prokázat nevinnu popraveného Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Guvernér amerického státu Virgínie hodlá podle nedělních zpráv amerického listu USA Today nařídit testy DNA, které by mohly prokázat, že horník popravený v roce 1992 za znásilnění a vraždu tyto skutky nespáchal. Pokud by zkoušky potvrdily jeho nevinu, šlo by o první případ v americké historii vědecky prokazující justiční omyl při vynesení trestu smrti.

Článek

Úřad demokratického guvernéra Marka Warnera pracuje na detailech provedení testů DNA spolu se zástupci popraveného horníka Rogera Colemana a s kalifornskou laboratoří, kde jsou důkazy k jeho případu uložené. Rozhodnutí o zkoušce má být přijato v krátké době, aby výsledky byly k dispozici ještě před ukončením guvernérova funkčního období v polovině ledna.

"Nejsilnější argument pro zastánce trestu smrti je, že dosud nebyl popraven žádný nevinný," připomněl v deníku USA Today ředitel Informačního střediska pro trest smrti Richard Dieter, které popravy odmítá. "Pokud se zjistí, že byl popraven nevinný člověk, bude to poslední hřebík do rakve obhájců trestu smrti," prohlásil.

Naopak podle zastánce trestu smrti, profesora katolické Marquettovy univerzity v Milwaukee  Johna McAdamse přijdou odpůrci poprav v případě, že testy DNA potvrdí Colemanovu vinu, zcela o svou důvěryhodnost.

Za 28 let od znovuzavedení trestu smrti bylo v USA popraveno přes tisíc lidí.

Původní testy byly nejednoznačné

Testy DNA v Colemanově kauze byly provedeny už před jeho popravou, ale z dnešního pohledu jsou tehdejší postupy nedostatečné. Laboratoř tenkrát konstatovala, že obviněného nelze z okruhu podezřelých vyloučit, ale zároveň ani bez výhrad potvrdit, že zločiny spáchal.

Dnešní metody údajně mohou dát jednoznačnou odpověď. Podle rozsudku Coleman v roce 1981 znásilnil a zavraždil svou švagrovou. Od začátku ale před soudem prohlašoval svou nevinu a tvrdil, že v době skutku byl na jiném místě. Výpovědi několika svědků vedly k podpoře jeho alibi. Kvůli opomenutí jeho advokáta odvolací soud neprověřoval dodatečné důkazy o tom, že zločiny by mohl mít na svědomí jiný muž. Proti jeho popravě protestoval mimo jiné i papež Jan Pavel II.

Tehdejší prokurátor Michael McGlothlin ovšem trvá na tom, že důkazy plně potvrzují Colemanovu vinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám