Hlavní obsah

New York chce čelit stávce dopravního podniku právními opatřeními

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Nelegální stávka 33 700 zaměstnanců newoyrského dopravního podniku ve čtvrtek pokračuje již třetím dnem. Starosta města Michael Bloomberg připravuje mimořádná dočasná právní opatření proti stávkujícím. Newyorčané nemohou jezdit metrem a autobusy, musejí se spoléhat na vlaky a lodě nebo chodit pěšky či jezdit na kole.

Článek

Návrh města starosta předloží soudu, ten si jej vyslechne v 11 hodin místního času (18 SEČ). Také dopravní úřad Metropolitan Transit Authoritry (MTA) žádá další soudní opatření proti stávkujícím. Ti už musejí z rozhodnutí soudu za každý den stávky zaplatit pokutu ve výši miliónu dolarů. Starosta zopakoval ve středu, že jde "nelegální zištnou stávku". [celá zpráva

Odboráři ve středu opět sdělili, že jsou ochotni dále jednat s MTA, pokud bude ze stolu stažena otázka zvýšení odvodů do penzijních fondů. Šéf odborové organizace zaměstnanců dopravního podniku CTU Roger Toussiant řekl: "Požadavky ohledně penzí, které předložila MTA, jsou nelegální a brzdí dohodu."

Předseda MTA na to reagoval v noci v prohlášení: "MTA zůstává v hotelu od zahájení stávky připravena se dohodnout slovy. "Pan Toussiant neustále překrucuje fakta ohledně jednání." Jeho požadavek označil za nehorázný a sdělil, že má malý respekt před zákonem státu: "Naléhavě ho žádám, aby si uvědomil svou pozici, zcela prostě ctil zákon a předkládal své požadavky u vyjednávacího stolu nebo v arbitráži, ale ne na ulici."

Toussiant nepopírá porušení Taylorova zákonu, který neumožňuje v New Yorku stávkovat zaměstnancům veřejných služeb, ale říká: "Nad zákonem je spravedlnost  a rovnost."

MTA žádalo, aby na penze dávali noví zaměstnanci 6 procent platu a ne současná dvě. MTA stáhlo požadavek zvýšit věk odchodu do důchodu z 55 na 62 let.

Reklama

Související články

New York ochromila stávka ve veřejné dopravě

Do stávky v úterý ráno vstoupilo na 30 000 zaměstnanců veřejné dopravy v New Yorku, když v noci zkrachovala jednání o zvýšení platů. Milióny obyvatel New Yorku...

Výběr článků

Načítám