Hlavní obsah

Exploze v Bejrútu zabila nejméně čtyři lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Exploze bomby ukryté v autě zabila v pondělí podle CNN nejméně čtyři lidi, deset dalších zranila a způsobila rozsáhlé škody. Vysoce postavený důstojník místních bezpečnostních složek řekl, že cílem útoku byl protisyrský poslanec a novinář Džebrán Tuení.

Článek

Tuení je mrtvý, jeho automobil, v němž jeli tři lidé, při útoku shořel. Zdroj CNN tvrdí, že na místě výbuchu byl nalezen Tueního mobil a laptop. Tlaková vlna vyrazila okna ještě stovky metrů od místa exploze, v okolí silnice hořelo několik aut a některé byly dokonce odhozeny do údolí.

K útoku se po několika hodinách přihlásila dosud neznámá skupina, která se nazývá Zápasy o jednotu a svobodu Levanty. V prohlášení uvedla, že stejný osud potká i ostatní odpůrce arabského charakteru Libanonu.

Od února je to už třináctý atentát, který byl v Libanonu spáchán na politiky a novináře. Libanonský premiér Fuád Siniura v reakci na atentát řekl, že požádá Radu bezpečnosti OSN o jeho vyšetření. "Požádám rovněž o ustavení tribunálu s mezinárodním charakterem v případu vraždy mučedníka Rafíka Harírího, protože tento zločin překračuje vraždu jedné osoby, jde o ohrožení celého národa a jeho budoucnosti," řekl ještě Siniura.

Sýrie nespolupracuje při vyšetřování atentátu

Atentát byl spáchán den poté, co šéf vyšetřovací komise OSN předal generálnímu tajemníkovi OSN Kofimu Annanovi zprávu o únorové vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího.

Tým vyšetřovatelů OSN objevil nové důkazy, které posílily jeho předchozí závěry ohledně zapletení Sýrie do vraždy libanonského expremiéra Rafíka Harírího. Uvádí se to ve druhé zprávě vyšetřovatelů OSN, kterou  jejich šéf Detlev Mehlis předložil Radě bezpečnosti OSN a která byla poté zveřejněna v New Yorku.

Podle zprávy je také spolupráce Sýrie s vyšetřovateli pomalá. Komise vyzývá Damašek k zatčení podezřelých Syřanů. Vyšetřovatelé podle tohoto zdroje doporučují prodloužení mandátu vyšetřovací komise minimálně o dalších šest měsíců. Tento požadavek údajně zdůvodňují tvrzením, že "podstatné linie vyšetřování zdaleka ještě nejsou dokončeny", a poukazem na "pomalost, s níž syrské úřady začínají plnit své závazky".

Sýrie v prohlášení uvedla, že pondělní útok byl načasován tak, aby z něj mohl být obviněn Damašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám