Hlavní obsah

Britské deníky zveřejnily další snímky šikany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dva britské bulvární listy v úterý zveřejnily další snímky z videozáznamů dokazujících šikanu nováčků v elitní jednotce námořní pěchoty. Stejně jako nedělní obrázky ukazují šestnáct nahých mužů ze základny Taunton, jak zápasí v bahně a jak je ponižují služebně starší kolegové.

Článek

Muži ze speciálního komanda, které se právě vrátilo z Iráku, jsou na filmových záznamech z letošního ledna nuceni staršími kolegy převlečenými za jeptišky mimo jiné pít vlastní zvratky a moč, jíst sušenky vyválené v blátě, bít jeden druhého, skákat do keřů s ostny, předstírat sex anebo pít alkoholický mošt a pak běhat, dokud nepadnou.

Noviny píší, že jeden z šikanujících vojáků už byl obviněn a je proti němu vedeno vyšetřování. Listy spekulují, do jaké míry se názory civilistů a vojáků na dění na fotografiích a videu shodují, protože mnozí vojáci prý podobné záležitosti berou spíše jako zábavu. Pokud však bylo již zahájeno vyšetřování, naznačuje to, že vojenští velitelé takový názor neuznávají.

Vojáci ze základny uvádějí, že účastníci podobných akcí si dokazují, co vše vydrží. Nikdo z elitních komand by se prý nechtěl dostat do situace, kdy všichni jeho kolegové uvidí, že něco odmítne udělat.

Na druhé straně vojáci připouštějí, že scény "rituálního ponižování" se mohou snadno vymknout z rukou. Starší ročníky se prostě předhánějí, k čemu všemu své mladší kolegy přinutí, a alkohol při tom dále snižuje soudnost. Noviny citují vojáka, který viděl po takové akci své spolubojovníky plakat. Přiznal také, že někteří vojáci utrpěli zranění.

Ministerstvo obrany uvedlo, že vůči šikaně má "nulovou toleranci", upozornilo ale, že nešlo o šikanu nováčků, nýbrž o "party", na kterou si "nikdo nestěžoval". Podle některých výroků vysocí velitelé o všem vědí, ale přivírají nad takovým chováním oči. Ministerstvo totiž v oficiální reakci uvedlo, že mladí vojáci "občas potřebují vypustit páru a zbavit se přetlaku, nemělo by to ale překračovat únosnou mez".

Reklama

Související témata:

Související články

Británie šetří otřesnou šikanu v armádě

Britské ministerstvo obrany začalo vyšetřovat případ šikany britských vojáků sloužících u námořnictva. Média mají k dispozici záběry, na nichž jsou nazí...

Výběr článků

Načítám