Hlavní obsah

V Anglii a Walesu mohou zůstat hostince otevřené celou noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ve Velké Británii začal ve čtvrtek platit zákon, který umožňuje poprvé od první světové války anglickým a velšským pubům, restauracím a obchodům s licencí prodávat alkohol i po 23. hodině. Možnosti prodloužit otevírací dobu využilo 36 tisíc restaurací a hospod, což je asi 60 procent těchto zařízení v obou zemích.

Článek

Tisíc pubů, klubů a samoobsluh bude mít otevřeno po celých 24 hodin. Některé z nich zavřely a po půlnoci opět otevřely. Ve čtyřiceti procentech případů ale šlo o prodloužení stávajících licencí o několik hodin.

Od půlnoci, odkdy mají konzumenti více času na pití, nebylo podle londýnského Scotland Yardu zaznamenáno žádné zvýšené násilí spáchané pod vlivem alkoholu. "Většina lidí má ve zvyku chodit ven na konci týdne a po celý víkend, ne ve středu v noci, takže se teprve uvidí," uvedla mluvčí policie.

Strach z výtržností

Rozhodnutí vyvolalo obavy z výtržností a rozšíření alkoholismu, které budou klást větší nároky na policisty i nemocnice ošetřující případné úrazy.

"Myslíme si, že na pohotovosti bude více přijatých pacientů v souvislosti s alkoholem," usoudil předseda Sdružení britské pohotovostní služby Martin Shalley. Policisté varovali před zvýšeným počtem rvaček a dalšího narušování veřejného pořádku. Poukazují na to, že již v poslední době se stále více Britů několikrát týdně vědomě opíjí na veřejnosti. Ministr vnitra Charles Clarke uvedl, že už vzrostl počet zločinů, které lidé spáchali pod vlivem alkoholu: "Musíme řešit násilí pod vlivem alkoholu a protispolečenské chování ve všech jeho formách a omezit ti, kdož je povzbuzují neodpovědným prodejem (alkoholu)."

Ministryně kultury Tessa Jowellová však uvedla, že změna zákona byla nutná, "aby většina lidí, kteří pijí a nemají s tím žádné problémy, měli větší svobodu, kdy budou pít". 

Zpřísněny byly tresty za prodávání alkoholu nezletilým, provinilci přijdou rychle o licenci a zaplatí vysoké pokuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám