Hlavní obsah

Předčasné volby v Izraeli se uskuteční v březnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský prezident Moše Kacav podepsal ve středu dekret o rozpuštění parlamentu a umožnil tak vypsání předčasných parlamentních voleb na 28. března příštího roku.

Článek

"Podepsal jsem už dekret, který umožňuje rozpuštění Knesetu a konání parlamentních voleb 28. března," řekl Kacav.

Prezident urychleným rozhodnutím, na které měl tři týdny, napomohl ukončit krizi  na izraelské politické scéně, která vyvrcholila v pondělí . Premiér Ariel Šaron se rozhodl odejít z místa premiéra i postu předsedy pravicového vládního bloku Likud a zakládá vlastní politickou stranu. 

Na počátku krize stály před dvěma týdny překvapivé výsledky volby šéfa Strany práce, která byla s Likudem v koalici. Šimona Pereze vystřídal překvapivě Amir Perec, který vzápětí ohlásil ukončení koaliční spolupráce s Likudem a osm ministrů Strany práce v pondělí opustilo Šaronův kabinet. Vládní koalice se tak prakticky rozpadla, protože k odchodu se chystají i ministři Likudu.

Šaron loni ztratil podporu části straníků Likudu kvůli tomu, že se snažil prosadit jednostranné stažení Izraele z pásma Gazy.

Aby svůj plán prosadil, spojil se Šaron se Stranou práce, po realizaci tohoto záměru většina labouristů další spolupráci s Likudem odmítá.

Šaron těžce hledá název strany

Pro členství v nové formaci už Šaron získal 14 poslanců Likudu. Jako první z významných členů Strany práce do Šaronovy strany přestoupil ve středu Chaim Ramon, odstoupivší ministr bez portfeje.

Prozatímně se Šaronova formace prezentovala jako Strana národní odpovědnosti, což však sklidilo trpký posměch od analytiků stejně jako zvažovaný název Naděje.

Podle izraelské televize by se strana, jejíž současnou identitu ztělesňuje premiér, mohla jednoduše pojmenovat Ariel. Šaronův poradce Lior Chorev zase míní, že by přicházel v úvahu název Vpřed. "Myslím, že právě to Ariel Šaron reprezentuje. Veřejnost od něj čeká, že se vydá novou cestou," řekl Chorev izraelskému vojenskému rozhlasu.

Výsledky průzkumů veřejného mínění ale naznačují, že Šaronova nová strana by nyní ve volbách Likud drtivě porazila. Šaronova formace by podle respondentů získala ve 120členném parlamentu 30 až 33 křesel, zatímco Likud by se propadl ze současných 40 na pouhých 12 až 15 mandátů.

Likud hledá předsedu

Vedení Likudu mělo v úterý na programu jednání, kde se mělo radit o novém vůdci strany po Šaronovi. Kandidátů je nejméně sedm, mezi nimi i někdejší premiér a bývalý ministr financí v Šaronově vládě Benjamin Netanjahu, ministr obrany Šaul Mofaz a ministr zahraničí Silvan Šalom. Konečný termín volby nového šéfa Likudu by měl stanovit jeho ústřední výbor ve čtvrtek.

Netanjahu, který je považován za favorita, včera ostře kritizoval Šarona, který z Likudu odešel po třech desetiletích kvůli vnitrostranickým sporům o řešení konfliktu Izraele s Palestinci a mezitím zakládá novou, centristickou stranu. "Šaron je diktátor," hřímal Netanjahu, jenž novou Šaronovu stranu označil na "stranu loutek".

"Co na tom záleží, jestli se diktátor usmívá a má smysl pro humor, když ale zároveň vede zemi k diktatuře, korupci a ohrožuje bezpečnost státu," řekl dále Netanjahu izraelskému armádnímu rozhlasu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám