Hlavní obsah

Šimon Peres byl svržen z čela izraelské Strany práce

Právo, Břetislav Tureček
JERUZALÉM

Vicepremiér Šimon Peres už není šéfem vládní Strany práce. Oproti průzkumům vnitrostranických nálad totiž v hlasování v noci ze středu na čtvrtek zvítězil šéf odborové centrály Histadrut Amir Perec (53) a sesadil tak veterána levicové politiky, vicepremiéra Šimona Perese (82).

Článek

Výsledek, jenž např. deník Ha'arec označil za "šokující" a Perecovi stoupenci za "revoluci", má i celostátní přesah, neboť zvítězilo křídlo, jež od loňska brojilo proti vstupu Strany práce do pravolevé koalice vedené šéfem Likudu, premiérem Arielem Šaronem.

Perec už také dal jasně najevo, že účelové spojenectví, jež vzniklo na podporu Saronova v létě realizovaného plánu na stažení z Gázy, hodlá ukončit. "Premiéra budeme informovat, že chceme odejít," prohlásil Perec po volebním triumfu. "Chceme ze Strany práce opět učinit alternativu, jež se bude ucházet o převzetí moci v příštích volbách."

Peres, jehož provází pověst politika, který nikdy žádné volby nevyhrál, měl ještě podle úterních průzkumů deníků Ma'ariv a Jediot Achronot vyhrát o 18, potažmo 11 procentních bodů. Nakonec ale odborový boss dostal 42,35 procenta a Peres 39,96 a došlo tak na Perecova slova: "Bude to největší překvapení v izraelské historii." Peres netajil zklamání. Čekal jsem lepší večer," řekl novinářům.

Strana práce zamíři doleva

Perec je považován za politika, jenž bude chtít Stranu práce stáhnout k jejím socialistickým kořenům, a je proto dáván do protikladu k Peresovi čelícímu obviněním, že se k ideálům a sociální politice otočil zády a spojil se loni s pravicí, jen aby opět získal vysoký vládní post. "Je to zemětřesení ve Straně práce," reagoval šéf centristického uskupení Sinuj Josef Lapid. "Perec ji stáhne zpět k extrémní levici a jádro členů uteče k Šinuji." Otočení kursu může vyústit i v předčasné volby. "Amir bude s premiérem diskutovat o datu předčasných voleb," avizovala poslankyně Juli Tamirová k chystané nedělní schůzce.

Rozdělen je také Likud

Soudržnost vlády i délku jejího mandátu - řádný termín voleb je listopad 2006 - ale ovlivňují i dramatické zvraty v samotném Likudu. Šaron je sice nadále velmi oblíbeným politikem, i tři měsíce po evakuaci pásma Gázy ale musí čelit vzpouře vnitrostranických odpůrců tohoto kroku. Naposledy se to projevilo v pondělí, kdy rebelové zablokovali při parlamentním hlasování Šaronův návrh na obsazení tří volných ministerských postů.

"Jasně se ukázalo, že Likud už jsou v podstatě dvě frakce," řekl jeden z premiérových poradců. Podle zdrojů Izraelského rozhlasu se prý již Šaron rozhodl z Likudu odejít a založit vlastní stranu. Ta by dnes měla podle průzkumů šanci porazit jak Stranu práce, tak Likud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám