Hlavní obsah

Bush chtěl loni bombardovat sídlo al-Džazíry

– LONDÝN
ČTK, Novinky, Daily Mirror

Americký prezident George Bush chtěl v roce 2004 bombardovat sídlo katarské televizní stanice Al-Džazíra, protože se mu nelíbilo, jak informuje o válce v Iráku. Uvedlo to úterní vydání britského listu Daiy Mirror s odvoláním na tajný dokument z kanceláře britského premiéra. Bush o svém plánu hovořil právě s Tony Blairem, který mu ho rozmlouval.

Článek

Vyplývá to z pětistránkového přepisu rozhovoru mezi Bushem a Blairem při jejich setkání 16. dubna 2004 ve Washingtonu. Zdroj, který jej četl, Daily Mirror řekl: "Není pochyb o tom, co Bush chtěl, a není pochyb, o tom, co Blair nechtěl, aby (Bush) udělal." Dodal ještě:" Bush jasně chtěl bombardovat al-Džazíru v Kataru i jinde. Blair na odpověděl, že by to mohlo vyvolat velké potíže."

Britský vládní mluvčí komentoval text slovy, že Bush "žertoval a nemyslel to vážně." Jiný zdroj ovšem uvedl: "Bush byl smrtelně vážný stejně jako Blair. Jasně to plyne z jazyka, který oba muži použili."

V úterý bývalý britský ministr obrazy Peter Kilfoyle vyzval premiéra, aby zveřejnil pětistránkový přepis rozhovoru obou hlav států: "Je děsivé si myslet, že tak mocný muž, jako je Bush může navrhovat tak velkopanské akce. Já doufám, že premiér bude naléhat, aby se záznam publikoval. Nabízí pohled na myšlení architektů této války."

Al-Džazíra se označuje za nezávislou panarabskou satelitní stanici. Z katarského Dauhá vysílá od roku 1996. Přibližovala nejen utrpení Iráčanů ve válce, ale také zveřejňovala hrozby a poselství radikálních islamistických skupin včetně teroristické al-Kajdá. Odvysílala nahrávky Zarkávího i Usámy bin Ládina.

Reklama

Výběr článků

Načítám