Hlavní obsah

Američtí senátoři žádají zprávu o tajných věznicích CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američtí senátoři předložili ve čtvrtek požadavek, aby je šéf zpravodajských služeb John Negroponte informoval o tajných věznicích v zahraničí, v nichž zpravodajská služba CIA zadržuje údajné teroristy. O jejich existenci informoval minulý týden list The Washington Post.

Článek

S iniciativou, aby národní ředitel tajných služeb John Negroponte předložil příslušným parlamentním výborům důvěrnou zprávu obsahující všechny informace o tajných věznicích zřízených americkými úřady, ať jsou kdekoli, a aby ji přednesl osobně, přišel poražený demokratický kandidát na prezidenta John Kerry.

Požadavek ve formě pozměňovacího návrhu podpořilo 82 senátorů a jen devět se postavilo proti. Kerry to označil za "velkou prohru" nynější vlády republikánského prezidenta George Bushe.

Kerry požadavek  zdůvodnil slovy. "Nemám žádné pochybností, že americká veřejnost je rozhodnuta vyhrát válku s terorismem, ale vím, že vláda, která se snaží udržet Kongres v temnotách, škodí věci, za kterou všichni bojujeme."

Věznice CIA v zahraničí

Podle listu The Washington Post drží CIA 30 lidí, o nichž se domnívá, že patří ke špičkám teroristů, v tajných věznicích, označovaných jako černá místa. Mají se nacházet i v objektech sovětské armády v zemích východní Evropy. [celá zpráva] Podle zpráv humanitárních organizací by mohlo jít o Rumunsko a Polsko, obě země to však popírají . [celá zpráva]  Dalších 70 méně nebezpečných lidí předala do rukou tajných služeb Egypta, Jordánska, Maroka a Afghánistánu.

Americká vláda dosud nezaujala k těmto zprávám žádné stanovisko, ani je nevyvrátila, ale ani nepotvrdila. Vůdce republikánské většiny v americkém Senátu Bill Frist však ve čtvrtek před novináři prohlásil, že ho neznepokojuje ani tak existence tajných amerických věznic v zahraničí, jako únik informací o nich. Tím podle agentury AP fakticky existenci věznic nepřímo potvrdil.

Reklama

Související články

Letadlo CIA přistálo také v Budapešti

Na budapešťském letišti Ferihegy přistálo 3. října americké letadlo, které má sloužit k transportu vězňů CIA. Podle pátečních informací maďarského tisku...

Výběr článků

Načítám