Hlavní obsah

Blair prohrál hlasování o delší vazbě pro teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská vláda ve středu prohrála dílčí hlasování o návrhu zákona o boji proti terorismu. Je to poprvé od nástupu Tonyho Blaira, co byla jeho vláda v parlamentu poražena, ale hlasování nebylo spojeno s důvěrou vládě, takže vláda nepadla. Týkalo se prodloužení maximální lhůty pro podezřelé z terorismu ze 14 na 90 dní.

Článek

Výsledek hlasování o původním vládním návrhu na tříměsíční vazbu 322 ku 291 hlasům mimo jiné znamená, že se proti Blairovi postavilo 41 poslanců jeho vlastní strany. Vzhledem k tomu, že bylo jasné, že jejich vzpoura povede k porážce vlády ve věci, kterou Blair označil za klíčovou záležitost pro bezpečnost státu, je to známkou vážného ohrožení Blairova postavení. Tento závěr přijaly i finanční trhy, protože libra okamžitě po hlasování poklesla.

Blair pomohl své straně po 18 letech v opozici vyhrát troje volby po sobě, což se dosud nikdy žádnému jeho labouristickému předchůdci nepovedlo. Před posledními volbami letos v květnu slíbil, že po čtvrté už nebude kandidovat. Není však jasné, kdy hodlá svůj úřad opustit.

Dnešní hlasování je první jeho velkou parlamentní porážkou ve funkci předsedy vlády. Následuje jen pár dní poté, co musel podruhé propustit svého oblíbence Davida Blunketta z vlády. Je tedy jisté, že několik příštích dnů budou britští politici a komentátoři hodnotit, do jaké míry je Blair oslaben, a že se znovu vynoří pravděpodobné termíny jeho demise. Pro hlasovalo i přes deset konzervativců

Stranickou disciplinu dnes porušili nejen vládní labouristé, ale také opoziční konzervativci, z nichž více než deset hlasovalo s vládou pro tříměsíční vazbu. Tento vládní návrh totiž měl podle průzkumů mínění silnou podporu veřejnosti.

V dnešním hlasování nešlo jen o protiteroristický zákon, ale hrála se velká politická partie na mnoha šachovnicích. Blair se zjevně rozhodl, že s podporou veřejnosti ukáže rozhodnost a nebude usilovat o kompromis. Tím dostal politické odpůrce do situace, kdy museli obhajovat svůj postoj a kdy budou ve velmi nepříjemné situaci, pokud se při vyšetřování nějakého příštího teroristického spiknutí ukáže, že 28denní lhůta k zadržování policii nestačila.

Porážku připustil už dopoledne

Blair už dopoledne v parlamentu potvrdil, že trvá na správnosti navrhovaného zákona, který má zavést právo zadržovat podezřelé z teroristických činů až 90 dní. Tím vlastně připustil porážku."Je lepší prohrát, ale bojovat za správnou věc, než vyhrát, ale prosazovat věc špatnou," řekl poslancům při pravidelných odpovědích na jejich otázky.

Prvním náznakem první parlamentní porážky od roku 1997 byl příkaz, který vydalo vedení vládní Labouristické strany v noci, aby se všichni poslanci dnes vrátili do Londýna a přišli na hlasování. To se týkalo i ministra financí Gordona Browna, který prakticky otočil letadlo po přistání v Tel Avivu, a ministra zahraničí Jacka Strawa, který zkrátil návštěvu Moskvy. Podobný "povolávací" rozkaz vydaly i opoziční strany.

Dnešní premiérovy odpovědi byly převážně věnovány právě protiteroristickému zákonu a navrhované tříměsíční vazbě. Premiér řekl, že policie, která boj proti teroristům vede, svůj požadavek přesvědčivě zdůvodnila, a proto jej i on podporuje. Vůdce opozičních konzervativců to několika otázkami zpochybnil. Blair dal také najevo, že při dnešním hlasování chce konzervativce rozpolit. Řekl jim, že je divné, že při tak důležitém hlasování nejsou na straně těch, kteří brání veřejnost proti teroristům, tedy na straně policie.

Nové trestné činy

Nyní navrhovaný protiteroristický zákon je už několikátou britskou novelou téže normy po útocích na USA v září 2001. Vláda chce posílit pravomoci policie zejména po zkušenostech po teroristických výbuších v londýnském metru letos v červenci, při nichž zahynulo 52 cestujících a čtyři britští teroristé. Vláda nyní navrhuje trestat nebo zpřísnit postih činů podporujících terorismus a přípravu na něj. Zavádí také nové trestné činy podpory a oslavování terorismu.

Nejvíce spornou částí návrhu je právě prodloužení lhůty pro zadržování podezřelých bez řádného soudu z nynějších 14 až na 90 dní. Vláda argumentuje, že vyšetřování mezinárodně připravovaných a koordinovaných teroristických činů je natolik složité, že takovou lhůtu vyžaduje. Uvádí také, že vzhledem k velkému nebezpečí, které plyne ze sebevražedných útoků, musí policie zasáhnout velmi brzy, a nemůže si tedy dovolit riziko ponechávat případné spiklence na svobodě v zájmu jejich sledování, které by přineslo jasné důkazy, což byla dosavadní praxe.

Průlom do svobod

Vláda také popírá, že jde o průlom do odvěkých svobod, protože do zákona zapracovala povinnost policie každých sedm dní zdůvodnit případné pokračování vazby před soudcem. Nově návrh obsahuje ustanovení, že tříměsíční lhůtu vazby bude muset parlament obnovovat každý rok, aby si zachoval dohled nad tím, zda policie svou pravomoc nezneužívá.

Vládní argumenty však velká část poslanců odmítá. Opozice uvádí, že nepřipustí delší vazbu než 28 dní. Proti návrhu jsou také organizace pro lidská práva. Odpůrci argumentují jednak tím, že navrhovaná opatření jsou přehnaná a vágní, jednak tím, že každý neoprávněně zadržený se při tak dlouhé lhůtě nutně stane nepřítelem Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám