Hlavní obsah

Maďarská policie zatkla aktivisty Greenpeace

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Před budovou parlamentu v Budapešti v úterý maďarská policie zadržela šestnáct aktivistů ekologické organizace Greenpeace, kteří protestovali proti plánovanému prodloužení provozu jaderné elektrárny v Paksi na jihu země.

Článek

Policie odůvodnila zásah tím, že protestní akce nebyla povolena a demonstranti obsadili schody u vstupu do parlamentu. Mluvčí budapešťské policie Endre Kormos potvrdil, že zadrženo bylo 16 aktivistů, mezi nimiž byla většina zahraničních občanů.

Na základě výsledků výslechu bude prý rozhodnuto o tom, zda mladíkům bude uložena nějaká pokuta, anebo zda bude proti nim zahájeno přestupkové řízení.

Jednotlivé bloky jaderné elektrárny v Paksi byly uvedeny do provozu v létech 1982 až 1987 a jejich životnost je třicet let. Vláda premiéra Ference Gyurcsánye nyní navrhla parlamentu, aby provoz elektrárny v Paksi byl prodloužen o dalších dvacet let. Greenpeace však tvrdí, že elektrárna je poruchová, tudíž nebezpečná a měla by být uzavřena.

Reklama

Výběr článků

Načítám