Hlavní obsah

Neviditelný bombardér sestřelili Srbové sovětskou raketou SA-3

Právo, Novinky, vpl, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký "neviditelný" stíhací bombardér Lockheed F-117A Nighthawk poslala k zemi na jaře 1999 na začátku náletů NATO proti Jugoslávii zdokonalená sovětská raketa označovaná na Západě SA-3. Uvedl to srbský plukovník Zoltan Dani, jenž v amerických médiích po více než šesti letech prolomil mlčení o jedné z nejsenzačnějších ztrát, které kdy utrpělo americké letectvo.

Článek

Podle americké televize ABC Dani řekl, že F-117A Nighthawk (Noční jestřáb) odhalili během noci 27. března 1999, tři dny po zahájení bombardování Jugoslávie. Sestřelili jej vylepšenou raketou země-vzduch SA-3 Goa původně sovětské výroby. Jde o střelu S-125 Něva.

"Využili jsme drobné vylepšení letitých raket ještě ze 60. let tak, abychom mohli vystopovat Nočního jestřába," řekl.

O podrobnostech odmítl hovořit s tím, že podstata korekce naváděcího systému bojové hlavice zůstává vojenským tajemstvím. "Mohu říci jen tolik, že modifikace souvisí i s elektromagnetickými vlnami," upřesnil penzionovaný velitel protiletadlové raketové baterie, který vlastní pekárnu v jedné vesnici u Bělehradu.

Letadlo kategorie stealth F-117A, které neodhalí konveční radar, Američané vyvíjeli od 70. let. Nasazení se dočkalo v roce 1983, do první bojové akce zasáhlo v roce 1989 při invazi do Panamy a v roce 1991 se stalo hvězdou první války v Perském zálivu.

Do té doby se předpokládalo, že Srbové mohli sestřelit F-117 také raketou Kub (v kódu NATO SA-6), jíž padl za obět v roce 1995 stroj F-16 kapitána Scotta O'Gradyho. Předpokládalo se, že protiletadlové radary Srbové zapínali jen na velmi krátkou dobu, aby zamezili jejich odhalení a zničení.

Američané Srby podceňovali

Navzdory drtivé letecké převaze se Alianci během 78 dnů náletů nepodařilo vyřadit Daniho baterie. Srbské rakety země-vzduch zůstaly hrozbou pro útočící stroje, protože je donutily létat ve výškách nad 4,6 kilometru, což výrazně podlomilo jejich účinnost při útocích na pozemní síly.

Dani tvrdí, že jeho "chlapci" sestřelili také stíhací bombardér F-16. NATO nikdy nevyčíslilo počet poškozených letadel. Ví se jen, že několika se podařilo dostat na základny v Bosně či Chorvatsku a nejméně jedno se zřítilo do Jaderského moře při návratu na italskou základnu v Avianu.

Dani vytýká pilotům NATO přehnané sebevědomí. "Američané si mysleli, že nás rozdrtí bez odporu. Občas se chovali jako amatéři," upozornil Dani s tím, že Srbové prolomili komunikační systém NATO.

"Osobně jsem odposlouchával hovory pilotů bombardérů s průzkumnými letadly AWACS. Znal jsem jejich trasy i plány bombardování." Daniho jednotka každoročně 27. března pořádá setkání, na němž se servíruje koláč ve tvaru F-117.

Letadla kategorie stealth, jako je F-117A nebo B-2, mohou údajně také objevit české radary Tamara a Věra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám