Hlavní obsah

Nad americkým kontinentem řádí hurikán Beta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTÁ

Z tropické bouře Beta se stal v průběhu soboty hurikán. Ráno ohrožoval živel kolumbijský ostrov Providencia. Oznámilo to americké Národní centrum pro hurikány v Miami na Floridě.

Článek

"Rychlost větru se zvýšila ze 75 kilometrů za hodinu na 120, což je první stupeň hurikánu," sdělilo centrum. Experti očekávají, že Beta dále zesílí, do 24 hodin dosáhne druhého stupně a její rychlost vzroste na více než 130 kilometrů za hodinu. Ještě v pátek byla Beta hodnocená pouze jako tropická bouře. [celá zpráva]

Na ostrově Providencia bylo uzavřeno místní letiště. Úřady oznámily, že první vlna poškodila střechy desítek domů, zaparkované automobily a polámala mnoho stromů. Lidské oběti a zranění ale zatím nejsou hlášeny, informovala agentura EFE. Podle agentury AFP bylo telefonické spojení s ostrovem v sobotu dopoledne přerušeno.

Letiště na sousedním ostrově San Andrés, který bouře plně zasáhla  v pátek, bylo v sobotu naopak na základě rozhodnutí úřadu kolumbijského civilního letectva po dvou dnech opět otevřeno. V dopoledních hodinách odletěli z ostrova stovky turistů, kteří tam uvízly kvůli hurikánu. Oběti nejsou hlášeny, výše škod se vyčísluje.

Nikaragujská vláda v sobotu vyhlásila v oblastech podél nikaragujsko-honduraských hranic stav pohotovosti. Podle nejnovějších prognóz meteorologů se totiž předpokládá, že právě tyto oblasti by mohly být v příštích hodinách postiženy nejvíce. V regionu již bylo zasaženo několik lokalit, mezi jiným Cabo Gracias a Dios. Nikaragujská armáda do postižených vesnic dopravila potraviny, oblečení a léky. Z oblasti odešlo do bezpečí na 8000 lidí.

Nový hurikán provázený silným větrem a přívalovými dešti postupuje z jihu na sever a severovýchod. Podle předpovědí amerického centra zřejmě bude dále zesilovat a už v neděli by mohl dosáhnout druhého stupně na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici.

Beta je letos už 13. hurikánem a rekordní 23. pojmenovanou tropickou bouří, která se během jednoho roku utvořila nad Atlantickým oceánem. Tyto záznamy se vedou od roku 1851 a podle nich byl rekordním rok 1933, kdy bylo zaznamenáno 21 smrští.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám