Hlavní obsah

Ptačí chřipku hlásí už i Švédsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Testy provedené na kachně uhynulé ve Švédsku potvrdily, že zemřela na ptačí chřipku. Veterináři potvrili, že jde o kmen H5, který není pro člověka nijak nebezpečný. Ptačí chřipka se v pátek objevila i ve Velké Británii.

Článek

"Výsledky testů, které byly u uhynulé kachny nalezené v Eskilstuně provedeny dnes, ukazují, že pták byl nakažený ptačí chřipkou," uvedl v sobotním prohlášení švédský veterinární ústav. Podle něj zatím není jasné, o jaký kmen viru šlo.

Veterináři ale tvrdí, že asi pětina kachen má v sobě vir ptačí chřipky, který jim nijak neškodí a není ani nebezpečný pro člověka.

Ptačí chřipka se v pátek objevila ve Velké Británii. V karanténě tu uhynul papoušek přivezený ze Surinamu. Ve stejný den byl potvrzen také první případ ptačí chřipky v Chorvatsku.

Podle EU není pravděpodobné, že by se vir rozšířil na člověka, V Asii na něj v uplynulém roce zemřelo několik desítek lidí. Podle veterinářů jsou ale hygienické podmínky v jihovýchodní Asii a v Evropě nesrovnatelné. EU se tak zatím obává pouze toho, že by vir mohl začít likvidovat drůbež. Mnohé země proto zakázaly její volný pohyb, aby zvířata nepřišla do styku s tažnými ptáky.

Reklama

Související témata:

Související články

V Británii zemřel papoušek na ptačí chřipku

Ptačí chřipka se už zřejmě dostala do Velké Británie. Tamní vláda oznámila, že v zemi zemřel papoušek právě na ptačí chřipku. Ministerstvo zemědělství sdělilo,...

Výběr článků

Načítám