Hlavní obsah

Testy ptačí chřipku v Řecku zatím nepotvrdily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WEYBRIDGE/ATÉNY

Předběžné testy v britských laboratořích Evropské unie ve Weybridge na vzorku z řeckého ostrova Chios nepotvrdily výskyt viru ptačí chřipky. Podezření však podle Evropské komise zatím není vyvráceno.

Článek

"Referenční laboratoř ve Weybridgi obdržela vzorek, předběžné testy byly negativní. Ale podezření na ptačí chřipku není vyvráceno. Je zapotřební dalších testů a vzorků, takže nadále platí dosavadní bezpečnostní opatření," uvedla  ve čtvrtek mluvčí komise Pia Ahrenkildeová Hansenová.

Mluvčí nekomentovala pověsti, že prý z Řecka nebyly dodány pravé vzorky z uhynulé drůbeže, naopak ujistila, že řecké úřady spolupracují k plné spokojenosti komise.

Další omezení pohybu drůbeže

Komise má podle mluvčí ještě ve čtvrtek na doporučení stálého veterinárního výboru rozšířit zákaz dovozu drůbeže, ptáků a peří na celé Rusko, s výjimkou Kaliningradu, Petrohradu a Murmanska. Zatím zákaz platil pro dovozy z asijské části, ale virus H5N1 se objevil už i u Tuly nedaleko Moskvy, kde zahynulo tři sta slepic a kachen. [celá zpráva]

Rakousko také oznámilo, že po vzoru Německa nebude možné chovat drůbež pod širým nebem. Ministryně zdraví Maria Rauch-Kallatová uvedla, že zákon vstoupí v platnost jako v Německu v sobotu a bude trvat do 15. prosince.

Přestože v Řecku není nákaza zatím potvrzena, na albánsko-řecké hranici bylo zaživa pohřbeno 3600 kuřat. Kuřata byla naházena do jámy. Když přes ně albánský buldozer hrnul hlínu, pokoušela se ještě uletět. Albánská televize informovala, že kuřata před zavezením zeminou nebyla dezinfikována.

Albánské ministerstvo zemědělství odmítlo náklad vpustit do země, přestože majitel drůbeže úřady ujišťoval její zdravotní nezávadností. Kamión s drůbeží stál na hranicích pět dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám