Hlavní obsah

V Pákistánu přestali hledat živé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MUZAFFARÁBÁD

Zástupci pákistánské armády v pátek ráno oznámili, že vojsko zastavuje pátrání po osobách přeživších zemětřesení, které si vyžádalo minulou sobotu desítky tisíc obětí. Do akce nastoupí buldozery a těžká technika, která začne odklízet sutiny budov.

Článek

Mluvčí pákistánské armády Šaukat Sultan toto prohlášení místních armádních činitelů v metropoli pákistánské části Kašmíru Muzaffarábádu ovšem později podle agentury AFP popřel.

"Žádné oficiální rozhodnutí k zastavení pátrání po přeživších nebylo přijato. Ještě jsme neztratili veškerou naději nalézt živé lidi," řekl.

Osmnáctiměsíční dítě vyprostili živé

Jeho slova podpořila i dnešní zpráva agentury DPA, která s odvoláním na pákistánskou televizi Geo informovala o vyproštění osmnáctiměsíční Balany, která vydržela pod sutinami budovy v pákistánské části Kašmíru šest dní. Děvčátko vytáhli záchranáři v bezvědomí z trosek domu, kde našli smrt její dva bratři a matka. Lékaři holčičce poskytli kyslík a po několika hodinách již byla údajně schopna přijímat i lehkou výživu.

Policie v hlavním městě Islámábádu zahájila kriminální vyšetřování spojené se zhroucením jedné z výškových obytných budov, pod jejímíž sutinami zůstalo čtyřicet obyvatel.

"Zadržíme všechny ty, kteří obešli svoji povinnost, ať jde o stavitele, kontraktory či stavební dohled," citovala agentura AP pákistánského policejního důstojníka.

Poslední bilance sobotního ničivého zemětřesení hovoří o 25 tisících mrtvých. Zranění utrpělo asi 63 tisíc lidí. Konečná bilance mrtvých může podle agentury DPA dosáhnout až 40 tisíc.

Pro mrtvé není místo

Centrem ničivého zemětřesení bylo město Muzaffarábád, kde už není kam pohřbívat mrtvé. Každý den zde záchranáři i místní dobrovolníci probírající se rozvalinami tisíců zbořených obytných domů, kanceláří a škol nacházeli bezvládná těla. Nad městem visí mrtvolný zápach a téměř všichni přeživší nyní vycházejí do ulic s ochrannou rouškou nebo alespoň kusem látky omotaným přes nos a přes ústa.

Snad v každé ulici je vidět jednoho či dva pozůstalé, jak stojí ještě pořád v šoku a zírají na zřícený rodinný dům, nevědouce, co dělat, kde začít. "Vím, že tam dole jsou moje žena a dcera," říká jeden z místních obyvatel s kapesníkem přitisknutým k nosu. "Ale není tu nikdo, kdo by mi pomohl kopat," posteskne si. Na jiném rohu se do výšky vrší mrtvoly. Poblíž centrální nemocnice na starém hřbitově, který dosud zaplňovaly ostatky význačných obyvatel města, je každý centimetr prostoru mezi náhrobními kameny nyní vyplněn čerstvým hrobem.

Jeden z důstojníků pákistánské armády řekl, že vojáci již vyslali první nákladní automobil, na nějž jsou nakládána neidentifikovaná těla, která jsou odvážena za město.

Tradice nařizuje, že muslimové musí být pohřbeni co nejdříve po smrti - obvykle do 24 hodin. Mrtví jsou očištěni a místo uložení do rakve jsou zahaleni do bílé látky. Poté jsou uloženi do země čelem k Mekce. Tyto rituály bývají ovšem v případě rozsáhlé katastrofy zanedbávány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám