Hlavní obsah

V Turecku je ptačí chřipka přenosná na člověka, EU chce očkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ptačí chřipka, která se vyskytla v Turecku, se může přenést na člověka. Potvrdil to ve čtvrtek evropský komisař Markos Kyprianou. Virus je stejný jako ten, který se objevil v Asii a na Sibiři. Evropská unie doporučila členským zemím očkování všech jejich občanů, aby zamezilo případné pandemii této nemoci.

Článek

Pro Turecko to znamená velkou ránu. Evropská komise (EK) v pondělí zakázala dovoz veškerého ptactva a ptačích produktů z Turecka do Evropské unie. Nyní se bude muset vypořádat i s možností nákazy přenosné na lidi.

Ptačí chřipka také nově v Rumunsku

Brusel také oznámil, že se ptačí chřipka prokázala i v Rumunsku. Tam však zatím přenosnost na člověka potvrzena není. Přitom ještě ve středu EK oznámila, že všechny rozbory vzorků pocházející z delty Dunaje v Rumunsku byly negativní. Dnes je již vše jinak. "Tři experti evropské laboratoře vyslaní do Rumunska potvrdili, že virus H5 ptačí chřipky byl zjištěn ve dvou vzorcích odebraných z kuřete a kachny z jedné farmy v deltě Dunaje," uvedla EK ve svém nočním komuniké.  Předchozí testy přitom výskyt této choroby v Rumunsku nepotvrdily.

Podle komise bude potřeba udělat ještě několik dalších testů, aby se zjistilo, zda jde o virus H5N1, který se přenáší na člověka. Tento virus již zabil v Asii přibližně 60 lidí. Laboratoř, kterou EK vybrala pro analýzy ptačí chřipky, by měla ještě dnes potvrdit či vyloučit přítomnost tohoto smrtelného viru.

EK dále uvedla, že přijme proti Rumunsku stejná opatření, jako přijala proti Turecku v pondělí. Z Rumunska se tedy do Evropské unie nebude smět dovážet živá drůbež, drůbeží maso a ani drůbeží produkty. Ještě dnes se také sejde výbor expertů EU, aby situaci rozebral.

Česko proti ptačí chřipce také bojuje

Státní veterinární správa ČR zintenzívnila kontroly drůbeže a volně žijících ptáků. Za prvních osm měsíců letošního roku tak udělala přes 350 testů, všechny s negativním výsledkem. [celá zpráva]

Ptačí chřipka

  • neboli aviární influenza
  • postihuje zejména drůbež  
  • první výskyt v roce 1994 jihovýchodní Asii
  • naposledy se objevila v Turecku a Rumunsku začátkem října
  • jeden její typ, virus H5N1, může být přenosný i na člověka

zdroj: SVS ČR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám