Hlavní obsah

Itálií otřásá skandál uprchlíků z Lampedusy

Právo, Novinky, DPA, Jan Rovenský (Řím)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Bití, psychické násilí, zesměšňování, neúnosné hygienické podmínky a žádná lékařská ani právní pomoc - tak vypadá středisko pro uprchlíky na italském ostrově Lampedusa. Největší obavy ochránců lidských práv potvrdil redaktor týdeníku L´Espresso, který přinesl svědectví o životě v tomto táboře pro imigranty.

Článek

Fabrizio Gatti se na Lampedusu, kam mají novináři přístup přísně zakázán, dostal v převlečení za kurdského imigranta, pocházejícího z Iráku. Předstíral, že na ostrov, ležící mezi Tuniskem a Maltou, připlul po moři.

Během svého týdenního pobytu si vedl deník, kam si zaznamenával všechny otřesné zážitky, které začaly už při příchodu do tábora. Podle Gattiho se jeden karabiník bavil tím, že ukazoval uprchlíkům, z nichž většinu tvořili muslimové, porno na svém mobilu.

"Asi třicetiletý muž si rukama zakryl oči, karabiník mu je však odtrhl a povídá: "Jen se dívej, alespoň se něčemu přiučíš," napsal reportér. Muž byl později nucen sednout si do stoky, zatímco se karabiníci navzájem zdravili salutováním podle stylu fašistů.

K nejzávažnějšímu incidentu podle Gattiho došlo, když do tábora dorazilo asi 180 nových imigrantů. Uprchlíci měli vytvořit skupinky po šesti a pak museli projít podle čtyř karabiníků. Od každého dozorce dostali facku. "Nakonec se objevil seržant, který si v poledne hrál na Musolliniho. Své podřízené však nenapomenul," zaznamenal si Gatti. Podle něj došlo i k dalšímu bití a fackování imigrantů, které trvalo až půl hodiny, a zaznamenal i případ, kdy karabiníci kradli peníze uprchlíkům.

Po kotníky v exkrementech

Přestože maximální kapacita je 190 lidí, sešlo se ve středisku i kolem 450 osob. Někteří neměli postele, a tak byli nuceni spát venku na zemi. Obzvlášť otřesné byly hygienické podmínky: k dispozici byly jen čtyři sprchy a desítka umyvadel, z nichž většina přetékala exkrementy a močí. Ti, kteří se odvážili použít sprchy a záchody, museli stát po kotníky v kalu a nemohli se ani zavřít, protože chyběly dveře. "Není tu ani kousek toaletního papíru. Musíte použít vlastní ruce," napsal Gatti.

Největší šok však zažil novinář po týdenním držení, které v rozporu s místními zákony ani neschválil soud. Dozorci ho spolu s několika dalšími imigranty odvezli na Sicílii, kde mu tamní policisté dali nějaké dokumenty, dvě housky, láhev vody a odvezli na nádraží ve městě Agrigento. "Máte pět dnů na to, abyste odjeli z Itálie. Jste volní," řekli k překvapení všech strážníci.

Vláda odmítá kritiku

Italský kabinet důrazně odmítl jakákoli nařčení ze špatného zacházení s uprchlíky a obvinil středový L´Espresso z levicové propagandy. Podle tiskového vyjádření strany premiéra Silvia Berlusconiho Forsa Italia "nebyla nikdy ve středisku na Lampeduse porušena práva. Pracovníci a policie, která středisko řídí, vždy respektovali zákon".

Parlamentní opozice mezitím vyzvala ministra vnitra Giuseppa Pisana, který o víkendu nařídil inspekci v táboře pro uprchlíky, k rezignaci.

Itálii kritizoval letos i vysoký komisař OSN pro uprchlíky a minulý měsíc europoslanci, kteří vládu obvinili "ze značného porušování lidských práv" a vyzvali Řím, aby přestal převážet imigranty zpět do Libye, kde mohou být ohroženy jejich životy.

Kritizováno je i Španělsko a Maroko

Itálie však není jedinou zemí, která řeší problémy s nelegálními přistěhovalci z Afriky způsobem, který kritizují humanitární organizace. Pod jejich palbu se dostalo v minulém týdnu i Španělsko, které v posledních týdnech čelí vlně stovek přistěhovalců ve dvou španělských enklávách v Maroku, v Ceutě a Melillle. [celá zpráva] Španělsko zatlačilo na Maroko a imigranty, kteří tam pronikli, začalo vracet. Maroko s nimi však zachází mimořádně krutě. Odvezlo je do pouště. [celá zpráva]

Maroko po kritice v pondělí změnilo přístup a poslalo 140 z nich do rodného Senegalu, kam záhy poputuje 140 dalších.

Reklama

Související články

Marocká policie odvezla běžence do pouště

Marocká policie deportovala do pouště Afričany, kteří pronikli do španělského města Melilla ležícího na marockém území. Byla to reakce na středeční španělské...

Výběr článků

Načítám